ThursDaily: een kledingruil door heel het land

The Optimist 28 sep 2023 Samenleving

Aanstaande zaterdag organiseert kringloopketen Het Goed een kledingswap. Misschien kent u het principe wel. Elke bezoeker neemt een aantal kledingstukken mee en er wordt onderling geruild. Een leuke manier om de kleding in je kledingkast een beetje te rouleren.

Het Goed is een kringloopketen met 30 winkels verspreid over het hele land. In al die dertig ketens zijn mensen aanstaande zaterdag uitgenodigd om kleding die ze niet meer dragen mee te nemen en om te ruilen voor een ander kledingstuk. Ook Het Goed is een bedrijf met impact, naast dat ze een kringloopketen zijn, bieden ze ook een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De kringloopketen werkt met verschillende organisaties samen, die organisaties zorgen voor coaches die mensen begeleiden. Het Goed zorgt voor de werkplek waar mensen ervaring op kunnen doen om vervolgens door te stromen naar de werkende wereld.

Zaterdag organiseert dat bedrijf dus een kledingswap, dit past in de trend van het sociale bedrijf. Len van de Merwe stelt dat mensen eigenlijk maar een klein aandeel van hun kledingkast echt dragen. ‘Deze kledingswap moet dat veranderen. Iedereen neemt maximaal acht kledingstukken mee die niet meer gedragen worden.’ Voor elk ingeleverde kledingstuk krijg je een bonnetje, met dit bonnetje kan je een ander kledingstuk meenemen dat iemand anders heeft mee genomen. Om het hele proces een beetje op te starten levert iedere winkel vijftig kledingstukken om alvast een beginnetje te maken. Zo hebben ook de eerste deelnemers wat te kiezen.

Len vertelt dat dit hun tweede editie is, nadat de eerste een succes bleek. ‘Het ruilen van kleding is een leuke manier om je kledingkast een beetje te vernieuwen.’ Voor de mensen die echt niets leuks kunnen vinden is ook wat bedacht. ‘Je mag ook een kledingstuk uit ons vaste assortiment kiezen. Met ieder bonnetje dat je inlevert, krijg je €2,50 korting.’ Zo hoopt Het Goed dat iedereen wat leuks kan vinden. Daarnaast is het natuurlijk een stuk duurzamer om kleding te ruilen in plaats van te kopen.

Kijk voor meer informatie over de kledingswap op de site van Het Goed.

Geschreven door Job Koskamp

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie