Het equivalent van de International Space Station

The Optimist 7 aug 2020 Natuur & Milieu

Fabien Cousteau, kleinzoon van de befaamde oceaan-ontdekkingsreiziger Jacques-Yves Cousteau, heeft plannen aangekondigd om het equivalent van de International Space Station (ISS) te bouwen. Waar de ISS de grootste hoogtes bereikt, staat de zogenaamde ‘Proteus’ op de bodem van de oceaan.

Als een vis in het water

Cousteau wil dat dit station een plek wordt waar wetenschappers van over de hele wereld bij elkaar kunnen komen om samen de dieptes van de oceaan te onderzoeken. Hij is van mening dat het belangrijker is om de oceaan te ontdekken, om deze vervolgens beter te kunnen beschermen, dan het vinden van een toevluchtsoord in de ruimte.

Het nut van een station in de ruimte moge duidelijk zijn: het is makkelijker om de ruimte te bestuderen ín de ruimte, in plaats van de hele tijd heen en weer te reizen. Op deze manier kunnen astronauten er weken of maanden vertoeven.

Eenzelfde plek onder water is misschien wat minder voor de hand liggend, maar toch erg handig door het risico van decompressieziekte, ook wel duikersziekte, een ziektebeeld dat kan ontstaan bij mensen die onder hoge druk hebben gewerkt en weer in een omgeving met een lagere druk terugkomen. Een onderwaterbasis zou dit risico verminderen – wetenschappers kunnen hier weken spenderen en vervolgens heel rustig weer naar het wateroppervlak stijgen.

Een groene bubbel

Met de hulp van industrieel designer Yves Béhar, onthulde Cousteau zijn ambitieuze idee: een lab van 372 vierkante meter, ingericht om twaalf mensen onderdak te bieden en toegang te geven tot de bodem van de oceaan. Het opvallendste element aan het ontwerp zijn de uitstekende bubbelvormige objecten waar het station uit bestaat. Iedere bubbel is ingericht met een doel: zo zijn er laboratoria, persoonlijke ruimtes, en een EHBO-kamer voor de onderzoekers.

Een andere mooie bijkomstigheid is dat het station compleet ‘groen’ is gemaakt. Het is de bedoeling dat de inwonenden zelf hun voedsel gaan verbouwen in ‘s werelds eerste onderwater greenhouse.

De wonderen van het water

Al met al klinkt het als een intrigerend idee, en Cousteau heeft een goed punt: ruimteonderzoek krijgt veel meer subsidie dan onderzoek naar de oceaan. En dat terwijl de mens nog maar vijf procent van alle wateren ter wereld heeft onderzocht. Met een onderwater ‘ruimtestation’ zouden we beter uitgerust zijn om de wonderen van de wateren te begrijpen en te beschermen.

Bron: Optimistdaily.com
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie