Het eerste verticale bos van Nederland is onderweg

The Optimist 28 sep 2018 Samenleving

Het is nog even vier keer 365 dagen aftellen, maar dan is de stadse omgeving rondom Utrecht Centraal in balans met de natuur. Althans, daar moeten – hoe tegenstrijdig dat ook klinkt – twee grote torens voor gaan zorgen.

Wie afgelopen donderdag 27 september 2018 op de Vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs aanwezig was, heeft van alles kunnen horen over het project Wonderwoods. Dit project van Roberto Meyer van MVSA Architects is het eerste Nederlandse voorbeeld van het zogeheten verticaal bos. Oftewel in de hoogte bouwen met veel groen. In het Utrechtse stationsgebied wordt een toren van 70 en een toren van 90 meter hoog gebouwd. De buitenkant van de gebouwen krijgen maar liefst 360 bomen en 9.640 struiken, goed voor een jaarlijkse CO2-opname van 5,4 ton. Dit zorgt voor een groen, gezond en klimaatbestendig onderdak voor niet alleen bewoners, maar ook vogels en insecten.

Bosco Verticale

Bij trouwe lezers van The Optimist gaat nu waarschijnlijk een belletje rinkelen. Zagen we een soortgelijk project niet al eens eerder? In 2013 schreven we over Bosco Verticale, het verticale bos in Milaan. Niemand minder dan de ontwerper van dit bos, Stefano Boeri, werkt met Meyer samen aan Wonderwoods. Boeri legt de hand aan de 90 meter hoge Toren I, waarbij architectuur wordt omgeven door natuur. Alle 360 bomen en 9,640 struiken zullen te vinden zijn op deze toren. Naast de hoge absorptie van CO2 produceert het groen jaarlijks zo’n 41.400 kilo zuurstof.

Roberto Meyer ontwierp Toren II. Bij dit ontwerp staat de gedachte van de tuinbouwkassen centraal, waarbij er binnenin de toren veel groen zal groeien. Bij de verlichting van de ruimtes speelt daglicht een belangrijke rol. Op zomerse dagen worden gigantische ramen geopend, wat ervoor zorgt dat de natuur in de toren verbinding kan maken met de natuur van buiten.

Meer dan een bos

Het eerste Nederlandse verticale bos wordt niet alleen een groengebied. Ook kun je er wonen, werken en eten. De nadruk van het project ligt met de termen slow living en slow food op het in balans brengen van het leven. Daarnaast is Wonderwoods huisvesting van een vernieuwend, interactief museum op het gebied van kunst en wetenschap dat als speelplaats van de toekomst moet dienen.

Op de foto zien we het Milanese Bosco Verticale.

Bron: www.wonderwoods.com

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie