Het best geventileerde klaslokaal is groen

The Optimist 24 aug 2021 Natuur & Milieu

De hele dag binnen les krijgen en in de pauze tikkertje spelen op een grijs schoolplein. Ook dit schooljaar is het de realiteit van honderdduizenden basisschoolleerlingen. Zonde vindt IVN Natuureducatie, want het schoolplein kan het best geventileerde klaslokaal van de school zijn. Maar dan moet het wel groen.

Lesgeven én krijgen op een versteend schoolplein is niet wat de natuurorganisatie voor ogen heeft. Een ‘groen’ schoolplein leent zich daarentegen wel voor onderwijs. Hoewel er de laatste jaren steeds meer van dit soort groene schoolpleinen oppoppen, is nog altijd tachtig procent van de schoolpleinen ‘grijs’. IVN Natuureducatie en Jantje Beton vinden dit een gemiste kans. Om de waarde van een groen schoolplein te bewijzen, lieten zij een whitepaper opstellen.

Van stenen woestijn naar natuurrijke oase

‘In een land waar praktisch iedere vierkante meter een bestemming heeft, vormt het Nederlandse schoolplein vaak een opvallend stuk verwaarloosde ruimte in de bebouwde omgeving. Tachtig procent van de schoolpleinen bestaat uit voornamelijk versteende, vaak visieloze, ruimte die nauwelijks benut wordt als onderwijsruimte.’ Dit staat in de eerste alinea van De waarde van een natuurrijke, gezonde buitenruimte rond scholen. Dit whitepaper is in opdracht van IVN en Jantje Beton opgesteld door Jolanda Maas en Nicole van den Bogerd. Deze onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam brachten in kaart wat de waarde is van een transformatie van de buitenruimte rond scholen van ‘stenen woestijnen’ naar ‘natuurrijke, gezonde oases’ voor spelen en leren in de bebouwde omgeving. De conclusie: het vergroenen van het schoolplein kan bijdragen aan het oplossen van de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan op het gebied van kinderen en natuur.

Geen competitie, maar vriendschap

Een uitkomst van het onderzoek is dat op een groen schoolplein heel anders wordt gespeeld dan op een grijs schoolplein. Zo is er op een betegeld schoolplein veel meer competitie en gaat het om wie het hardst kan rennen of het beste kan voetballen. Op een groen plein worden de fantasie en creativiteit van de kinderen veel meer geprikkeld. Bovendien is er veel meer sprake van vriendschap. Andere voordelen van een groen schoolplein zijn dat het positief is voor de gezondheid, bijdraagt aan het concentratievermogen en leerprestaties, en goed is voor de biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Geïnteresseerd in dit onderwerp? Dan vind je deze podcast ook interessant: Week het vastgeroeste onderwijssysteem los.

Bron: IVN Natuureducatie
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie