Het aantal festivals in Nederland blijft groeien

The Optimist 14 jul 2017 Samenleving

Het aantal festivals in Nederland neemt nog steeds in rap tempo toe. Kennelijk hebben we er met z’n allen behoefte aan. Dit jaar vinden er in Nederland ongeveer 850 festivals plaats en die zijn goed voor ruim 23 miljoen bezoekers.

Er is een ontwikkeling gaande waarbij er minder behoefte is aan consumptie van goederen en meer vraag naar beleving; dit zien we terug in het winkelgedrag maar ook in het uitgaansleven. Vooral muziekfestivals zijn erg in trek, maar ook foodfestivals en filmfestivals doen het goed. Brancheorganisaties zoals de Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) constateren deze stijgende trend ook. Zowel betaalde als gratis festivals zitten in de lift.

Het populairste gratis festival in Nederland is de Vierdaagsefeesten in Nijmegen met ruim 1,5 miljoen bezoekers. Glow – Forum of light in art and architecture, dat ieder jaar plaatsvindt in Eindhoven, staat op de tweede plek met ongeveer evenveel bezoekers (730.000) als het Amsterdam Light Festival. Ook de vierde en vijfde plek zijn voor festivals in Amsterdam, met op #4 de Gay Pride (600.000 bezoekers) en op #5 de Uitmarkt (500.000 bezoekers). Met 195 festivals is Amsterdam overigens ook de grootste festivalstad van Nederland blijkt uit de Festival Atlas van de Hogeschool van Amsterdam.

We lichten er eentje uit waar je vandaag en dit weekend gratis naartoe kunt: het Zotte Zomer Festival in het Brabantse Mill. Dit is een van de bijna 130 nieuwe festivals die er dit jaar bij zijn gekomen. Het festival in Mill heeft een nostalgisch tintje en wordt gekenmerkt door foodtrucks, een streek- en cultuurmarkt, de ‘All American Day’, opstijgende ballonnen, sfeervolle horeca, muziek en entertainment voor jong en oud. De bekende Brabantse gezelligheid krijg je erbij cadeau.

Bron: Ontdek Mill
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.