Hemelpost: stuur een brief naar iemand die er niet meer is

The Optimist 20 jun 2022 Samenleving

Een brief schrijven naar iemand die er niet meer is, is een mooi ritueel bij het afscheid nemen van een dierbare, aldus rouwtherapeut Willemien Jobsen. Op steeds meer begraafplaatsen in Nederland is het mogelijk om ‘hemelpost’ te versturen.

Rituelen en symbolen

Rouwtherapeut Willemien Jobsen uit Drunen merkte dat er sinds de pandemie bij het afscheid nemen van dierbaren meer behoefte is aan rituelen en symbolen. Jobsen liet daarom onlangs in haar gemeente Heusden in Brabant op drie begraafplaatsen brievenbussen voor ‘hemelpost’ plaatsen. Deze begraafplaatsen liggen in Heusden, Drunen en Vlijmen.

Wereldlichtjesdag

Mensen kunnen anoniem een brief, kaart of tekening sturen aan een dierbare overledene. Bij dit ritueel deel je je gedachtes, vertel je wat je bezig houdt of zeg je wat je niet eerder hebt kunnen zeggen. Vervolgens leegt de beheerder van de begraafplaats de brievenbus en bewaart hij de post zorgvuldig. Een bijbehorend ritueel is dat alle post op Wereldlichtjesdag in een vuurkorf wordt verbrand. Op deze tweede zondag in december gaat de post symbolisch naar de hemel.

Voor iedereen

Naast de eerdergenoemde begraafplaatsen in Brabant, zijn deze brievenbussen voor ‘hemelpost’ te vinden in Heeze (Brabant), Ens (Flevoland), Driehuis (Noord-Holland) en Lochem (Gelderland). Het maakt niet uit wat jouw religie is of waar jouw dierbare begraven ligt. Deze brievenbussen zijn voor iedereen.

Meer lezen over afscheid nemen? Caitlin Doughty, uitvaartondernemer, vindt dat we zelf meer moeten doen rondom de uitvaart van een naaste. Lees hierover meer in dit artikel.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie