Heb jij al loonsverhoging gehad?

The Optimist 19 apr 2022 Economie

Om inflatie het hoofd te bieden, worden werkgevers aanmoedigd loonsverhoging te geven. Uit voorlopige cijfers van werkgeversvereniging AWVN volgt dat werkgevers de lonen blijven verhogen en er dus sprake is van een opwaartse trend.

Trend

De gemiddelde loonstijging lag afgelopen maand op 3,1 procent. Hiermee zijn we terug op het niveau van voor de coronacrisis. Bij bedrijven waarmee het goed gaat, worden mooie afspraken gemaakt, aldus werkgeversvereniging AWVN. Deze trend zet ook in april door. Daarentegen is dit niet overal mogelijk en zijn de verschillen per sector groot. Vooral in de papierindustrie, landbouw, onderwijs, industrie, bouw en detailhandel gingen de lonen omhoog.

Inflatie

Als de cao-lonen stijgen, helpt dat, volgens premier Rutte, om inflatie het hoofd te bieden. Daarom roept het kabinet werkgevers op om, indien mogelijk, hogere lonen te betalen. Op de persconferentie na het kabinetsberaad benadrukte Rutte dat veel bedrijven winst maken en dat de economie goed draait. ‘Dan vind ik het de taak van een fatsoenlijk werkgever om dat door te geven in loonstijgingen’, zei Rutte.

Lage en middeninkomens

Volgens vakbond FNV moeten niet alleen werkgevers, maar ook de Tweede Kamer de benodigde maatregelen nemen. Zo hebben mensen met lage en middeninkomens in verhouding de zwaarste lasten van de gestegen kosten. FNV roept daarom op om onder andere de energietoeslag te verhogen, de AOW mee te laten stijgen en het eigen risico in de zorg (tijdelijk) af te schaffen.

Heb jij al loonsverhoging gehad of wil je met je werkgever hierover in gesprek? Lees in deze daily drie tips assertiever te worden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie