Nu heb je geen excuus meer om een hond te nemen (of lenen)

The Optimist 29 mei 2018 Zingeving

Ben je ook zo dol op honden? Wij begrijpen het helemaal. Maar wist je dat het eigenlijk ook heel goed is om een hond in huis te hebben? Natuurlijk is het niet voor iedereen haalbaar om een hond in huis te nemen, maar misschien kun je wel af en toe een hond van iemand lenen. Dan profiteer je toch van van de positieve effecten die een hond met zich meebrengt. Er zijn ook voordelen voor de hond, want die krijgt extra liefde.

Een trouwe viervoeter

Als je al een hond hebt weet je vast wel dat jouw viervoeter je trouwe maatje is. Zit jij even wat minder in je vel? Dan is de kans groot dat jouw viervoeter naar je toe komt om je een hart onder de riem te steken. Daarnaast is er natuurlijk niets fijner dan thuis komen als er een kwispelende hond op zijn hondenkussen op je aan het wachten is.

Het brengt je in beweging

Natuurlijk zitten er ook verplichtingen aan een huisdier en dus ook aan een hond. Zo moet je er goed voor zorgen. Dit betekent niet alleen eten en drinken geven en de gezondheid van je hond in de gaten houden, maar ook elke dag een paar wandelingen maken. Een hond zorgt er dus voor dat jij in beweging komt, wat jou kan helpen op weg naar een betere gezondheid. Daarnaast kan het je ook weer sociale contacten brengen. Zo is het bijvoorbeeld makkelijker om even een praatje te maken met een andere hondeneigenaar.

Dag spanning

Wist je dat je je angst- en stressgevoelens kunt verminderen door een hond te aaien? Het aaien brengt rust met zich mee, waardoor je je beter kunt ontspannen. Zo bestaan er ook speciale therapiehonden die mensen helpen om te kalmeren of even tot rust te komen. Maar ook de beweging die we net beschreven, kan je spanning verlagen.

Een wijze les

Niet alleen volwassenen hebben profijt van een trouwe viervoeter, ook op kinderen heeft een hond een positieve uitwerking. Zo weten we als volwassene prima dat een hond zorg nodig heeft. Een kind kan dit ook leren, waardoor ze meer een verantwoordelijkheidsgevoel kunnen krijgen. Daarnaast vinden kinderen het vaak ook heel leuk om deze ‘zorg’ op zich te nemen en uit onderzoek blijkt dat kinderen met een hond socialer zijn.

Langer en gelukkiger leven

Een hond brengt je dus als het ware weer in balans. Je komt makkelijker tot rust op stressvolle momenten en beweegt meer. Maar ook op latere leeftijd is een trouwe viervoeter fijn. Zo zorgt deze viervoeter er voor dat mensen zich minder eenzaam voelen, wat uiteindelijk allemaal aan een langer én gelukkiger leven kan bijdragen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie