Havermout is de bom

Yildiz Celie 16 okt 2018 Gezondheid

Waarom is havermout zo populair? Onze overgrootmoeder wist natuurlijk allang dat het gezond voor je is, maar wat zijn dan die gezondheidsvoordelen van havermout? We hebben wat belangrijke feiten voor je op een rij gezet. Ook geven we enkele lekkere tips.

• Het bevat veel goede voedingsstoffen, zoals magnesium, ijzer en vitamine B1. Haver wordt veel gegeten voor ontbijt als havermoutpap. Haver is een volkoren graansoort dat intact is gebleven. Dit betekent dat de kern bestaat uit zemelen, het zogeheten endosperm en de kiem. Havermout is de gewassen, gepelde, verhitte, geplette, verknipte en gerolde variant.

• Havermout doet mee in de lijst met producten die een lage Glycemische Index (GI) hebben. Voeding met een lage GI wordt langzaam opgenomen. Hoe langer dat proces, hoe langer jij je verzadigd voelt.

• Dit betekent automatisch dat havermout langzame koolhydraten heeft. Snelle koolhydraten, die in veel geraffineerde producten zitten, kun je het beste mijden in een gezond voedingspatroon. Dus lekker haverpap in de ochtend in plaats van een witte boterham.

• Havermout helpt door die lage GI, ofwel langzame koolhydraten, om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Dus het voorkomt schommelende bloedsuikers.

• Het aanbod van haverproducten wordt ook steeds groter. Havermelk komt daarbij toevallig als beste uit de test voor het opschuimen van de plantaardige melk voor je cappuccino of koffie verkeerd. Lees hierover de column van Lisette Weber-Ziere.

• Haver(mout) is glutenvrij, mits op een plek geproduceerd waar geen kruisbestuiving ontstaat. Daarbij moeten de producten gecertificeerd glutenvrij zijn.

• Alleen bevat haver(mout) toch fytinezuur? Een stof die kostbare mineralen kan wegnemen? Het klopt dat havermout rijk is aan fytinezuur ofwel fytaat, zoals heel veel voeding dit in zich heeft. Denk hierbij aan rijst, pinda’s, linzen, maar ook aan koffie. Fytinezuur slaat zichzelf op als fosfor en gaat een werking aan met andere mineralen, zoals koper, ijzer, zink magnesium en calcium. Doordat fytinezuur dit in zich opneemt, bereiken belangrijke mineralen onze darmwand niet meer. Dit kan echter voorkomen worden door gevarieerd te eten. Wil je het dagelijks eten, dan is het belangrijk dat je de havermout (een nacht) laat weken. Verhitting haalt de hoeveelheid zuur slechts voor 20 procent weg.

• Fytinezuur kent echter ook voordelen. Het werkt als antioxidant, ook tonen enkele onderzoeken aan dat het remmend werkt bij vorming van tumoren. Tevens helpt het ontgiften en helpt bij het verlagen van het cholesterol . Op ahealtylife.nl vind je meer over de werking van fytinezuur.

• Bovendien is bekend dat beta-glucan in havermout ook het cholesterol verlaagt, waardoor de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Beta-glucan helpt ook het glucoseniveau in het bloed te beheersen. Heb je aanleg voor diabetes of hart- en vaatziekten dan is het een heel goed idee om ’s morgens lekker aan de havermout te gaan.

Een kopje gekookte haver of halve kopje rauwe haver komt ongeveer overeen met twee sneetjes brood. Maak dit bijvoorbeeld aan met wat yoghurt, melk of een melkvervanger en doe er bijvoorbeeld appel door, wat zaden, noten en naar smaak misschien wat honing of ahornsiroop. Bij het dagelijks eten van haver(mout) is het wel van belang dat dit een nacht heeft geweekt. In verband met de fytinezuren, zoals hierboven beschreven.

Yildiz Celie

Yildiz Celie

Yildiz Celie (1979) is nieuwsgierig naar het leven, optimistisch over duurzaamheid en heeft een achtergrond...

Meer over Yildiz Celie >

Reacties

2 reacties op “Havermout is de bom”

  1. Havermout is een fantastisch voedsel, maar de opmerking dat het glutenvrij is klopt niet. Er zit heel weinig gluten in, maar dat kan voor allergische mensen teveel zijn

Geef een reactie