Handboek artrokinesiologie ziet het licht

The Optimist 16 nov 2021 Gezondheid

In 1985 ontdekte manueel therapeut Jan Kloosterman een bijzondere wetmatigheid binnen het menselijk lichaam. Na tien jaar empirisch onderzoek presenteerde hij de Kloosterman Systeem Manipulatie, oftewel artrokinesiologie. Onlangs verscheen het handboek voor artrokinesiologen.

Artrokinesiologie is een doorontwikkeling van manuele therapie die het zelfherstellend vermogen van het lichaam bevordert. Begin 2019 werden we door een oplettende lezer getipt over het bestaan van artrokinesiologie. Een interview met Jan Kloosterman verscheen in The Optimist #187 (jul/aug 2019). Een jaar later besloot een van onze redacteuren de proef op de som te nemen. Zij schreef daar een artikel over in editie #192 (mei/jun 2020).

Kennis delen

Kloosterman besloot vanaf 2004 zijn kennis te delen met fysiotherapeuten en hen op te leiden tot artrokinesioloog. In oktober van dit jaar presenteerde hij tijdens de algemene ledenvergadering van de vereniging artrokinesiologie (VAK) het langverwachte naslagwerk artrokinesiologie. Het ontwikkelen, samenstellen en schrijven van dit handboek is een meerjarig project geweest. Het is bestemd voor alle artrokinesiologen die afgestudeerd en praktiserend zijn. Ook in de toekomst zullen alle artrokinesiologen die de opleiding tot artrokinesioloog met succes voltooien een exemplaar ontvangen. In het boek heeft Kloosterman zijn behandelmethode volledig beschreven en door middel van foto’s gedetailleerd in beeld gebracht. Dit was een hele klus, aangezien de behandeling uitgebreid alle gewrichten aandacht geeft. De artrokinesioloog gaat ervan uit dat het lichaam als één geheel werkt.

Opleiding

Op dit moment leidt de grondlegger nog steeds zelf voortdurend fysio- en manueeltherapeuten op tot artrokinesioloog. De laatste jaren zijn zo al heel wat therapeuten opgeleid en de vereniging hoopt dat steeds meer fysio- of manueel therapeuten deze stap gaan zetten. De toenemende bekendheid van het vak en de fundamentele schriftelijke versteviging van deze therapievorm in de vorm van dit naslagwerk dragen hieraan bij. Het doel is om artrokinesiologie steeds meer te verspreiden over Nederland, zodat wachttijden verkort kunnen worden en je dicht bij je woonplaats naar de artrokinesioloog kunt. Inmiddels zijn er zorgverzekeraars die behandeling vergoeden. In 2022 start de volgende opleiding. Geinteresseerde, geschikte fysiotherapeuten en manueel therapeuten, kunnen hun interesse kenbaar maken door te schrijven aan J.R. Kloosterman, info@artrokinesiologie.nl.

Kloosterman reikt het boek uit aan de secretaris van de VAK, Jeroen Drost, zelf ook artrokinesioloog met een praktijk in Amersfoort.

Meer informatie: www.artrokinesiologie.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie