The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Met zijn allen zorgen we voor een hoop afval op de wereld. Spullen die niet meer nodig zijn of verpakkingsmateriaal waar we niks aan hebben. Sommige bedrijven zien echter iets moois in dit afval, zo ook dit Nederlandse bedrijf dat wegwerpplastic wil verwerken tot hoogwaardige scheepsbrandstof.
Het bedrijf waar we het over hebben is Bin2Barrel. Dit bedrijf heeft grootse plannen om schepen in de toekomst olie te laten tanken dat gewonnen is uit niet-recyclebaar plastic. Als dit plan werkelijkheid wordt, hoeft er geen vervuilde diesel of stookolie meer in de tanks van schepen gestopt te worden. Als het aan Bin2Barrel ligt wordt de brandstof in de toekomst gemaakt uit bijvoorbeeld speelgoed dat niet meer wordt gebruikt, pennen, verpakkingen van eten en afgedankt tuinmeubilair.
In Japan en Amerika zijn ze ook al even bezig met het maken van ruwe olie uit plastic materiaal. Echter komt hier nog geen hoogwaardige brandstof uit. Floris Geeris, directeur van de Amsterdamse fabriek, belooft dat dit in zijn fabriek wel het geval zal zijn. En dit zal misschien sneller zijn dan je verwacht. Aan het eind van dit jaar zou de fabriek namelijk moeten draaien.
In de fabriek zal gebruik worden gemaakt van plastic dat niet herbruikbaar is. Dit soort plastic is namelijk onzuiver. Jaarlijks zal het bedrijf 35.000 ton niet herbruikbaar plastic naar binnen werken. Dit plastic is afkomstig uit de inleverbakken en het plastic dat in vuilniswagens belandt. Naar schatting zal al dit plastic jaarlijks 30 miljoen liter brandstof opleveren. Deze hoeveelheid is genoeg om een kleine vloot schepen op te laten varen. Maar Bin2Barrel heeft nog meer plannen. Zij hopen namelijk na toestemming ook te mogen leveren aan vrachtwagens en vervolgens hopen ze uit te breiden naar Duitsland en de Benelux.
De olie zou gemaakt worden door oud plastic in speciale installaties op te warmen. Hierdoor verdampt het plastic en komt er gas vrij. Vervolgens verandert het gas in vloeibare brandstof. Het is een mooi plan om de plastic soep tegen te gaan en om schepen niet meer op vuile olie te laten varen. Toch reageren mensen sceptisch, want is het wel mogelijk om van oud plastic schone brandstof te maken? En op wat voor energie draait de fabriek? Er zitten dus nog wel wat haken en ogen aan dit plan.
Hoe denk jij over dit nieuwe plan?
Bron: TrouwJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Plastic is van olie gemaakt. Dus briljant als er weer opnieuw olie van gemaakt wordt. De energie komt uit het proces zelf. Op website staat dat er 57.000 ton CO2 per jaar bespaard wordt. Hoe goed!! Dat zet zoden aan de dijk! Dit soort projecten hebben we nodig in NL!! Weg met de plastic soep.
Goed Plan
Het is de vraag hoe uit plastic de juiste koolwaterstoffen voor brandstof gedestilleerd kunnen worden en wat vervolgens als residu overblijft.
Geweldig plan. De energie waar de fabriek op gaat draaien kan op elk moment weer aangepast worden aan de ontwikkelingen. Plastic komt van olie en gaat terug naar olie. De plastic soep in de oceanen proberen op te halen en verwerken.