Guerrilla’s als natuurbeschermers

The Optimist 17 jul 2020 Samenleving

In 2016 kwam een zwarte bladzijde uit de Colombiaanse geschiedenis ten einde: De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (of FARC) en de Colombiaanse overheid startten een periode van vrede na een gewapend conflict van 50 jaar. Vier jaar later brengt dit conflict een voordeel met zich mee, want het leidt nu tot het ontstaan van een guerrillaleger van burgerwetenschappers.

Je hebt intussen hier, en misschien ook wel op andere plaatsen, ervan gehoord. Bij ‘citizen science’ mengen ‘gewone burgers’ zich in wetenschappelijk onderzoek. Toen het conflict ten einde kwam realiseerde de wetenschappelijke gemeenschap zich dat de Colombiaanse natuur, die vaak wordt gezien als een van de meest biodiverse ter wereld, weer vrij was om ontdekt te worden. Toch is zo’n trip naar een onontdekt regenwoud of berg nou niet bepaald veilig. Dat is waar veertienduizend ex-guerrilla’s in beeld komen.

Professor Jaime Cóngora zette namelijk het programma Peace with Nature op, dat de Colombiaanse biodiversiteit beschermt en mensen helpt die na het conflict een nieuwe loopbaan zoeken. Na een voorzichtige voorbereiding die ergens tussen de 15 en 18 maanden duurde, begonnen de professor en zijn collega’s citizen science workshops te geven, waar onder andere ex-guerrilla’s kunnen leren hoe ze bijvoorbeeld planten, insecten en vogels kunnen vinden, identificeren en catalogiseren.

Dit gebeurt met hulp van iNaturalist. Deze app, die voor iedereen beschikbaar is, maakt gebruik van een panel van burgers met grote kennis van de natuur om mensen te helpen met het ontdekken van allerlei flora en fauna. Iemand maakt een foto van de plant of dier in kwestie en stuurt deze op, waarna de semi-professionals ze voor hen identificeren.

Ben jij nou geïnteresseerd in citizen science, en wil je meer te weten komen over deze bijzondere aftakking van de wetenschap? Hou dan de volgende uitgave van ons tijdschrift The Optimist in de gaten, waarin wij Chris Lintott, oprichter van citizen science-website Zooniverse.org, interviewen over het ontstaan van citizen science, wat het zoal behaald heeft en hoe hij er zelf mee in aanraking is gekomen.

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie