Groningse achterstandswijk krijgt hulp

The Optimist 21 feb 2023 Samenleving

Eén op de vier kinderen in de Groningse wijk Selwerd groeit op in armoede. De gezondheid van de bewoners steekt schraal af tegen het stedelijk gemiddelde. Dit kwam ook terug in de kankeratlas die het Integraal Kankercentrum Nederland onlangs publiceerde. De mensen uit de wijk krijgen nu hulp bij het aanpakken van dit probleem.

Landelijk onderzoek wijst uit dat met een zogenoemde wijkvernieuwing positieve effecten worden bereikt. Selwerd wordt daarom bijgestaan door architectenbureau KAW, dat met hun wijkvernieuwingsplan inzet op gezondheid en welbevinden van de bewoners.

Sunny Selwerd

Woningcorporaties, welzijnsinstellingen, politie, zorgpartijen, onderwijs en warmtebedrijven werken samen met de bewoners onder de naam Sunny Selwerd. KAW heeft de functie als projectmanager en stuurt de tientallen projecten aan in de wijk. Bij de wijkvernieuwing worden zoveel mogelijk plannen en ideeën met elkaar gecombineerd. Bijvoorbeeld door de aanpak van de openbare ruimte te combineren met de energietransitie, en bewoners mee te laten werken aan het herinrichtingsplan.

Voor en met bewoners

Het fysieke doel bij de wijkvernieuwing is het verbeteren van de woningen door renovatie, sloop of nieuwbouw, de aanleg van een warmtenet en het opknappen van de openbare ruimte. KAW stelde daarbij nog vier concrete doelen op: iedereen kan gelukkig zijn en kan gezond bewegen in Selwerd; samen wonen we betaalbaar en duurzaam; onze openbare ruimtes zijn veilig en mooi groen; iedereen kan meedenken, meepraten en meedoen.

De behoefte van de bewoners en de betrokkenheid van deze mensen staat centraal. Wietske Schober, adviseur wijkvernieuwing bij KAW, zegt hierover: ‘Door bewoners aan de voorkant actief te betrekken bij de herinrichting – denk aan groen, wandel- en fietsroutes – ontstaat een grotere sociale cohesie: hoe gaan we hier samen fijn wonen?’

Betere wijk

KAW begon vijf jaar geleden in Selwerd met de oprichting van een wijkbedrijf, een initiatief van en door bewoners, dat werkt aan een betere, duurzame en mooiere wijk. Dit leidde onder andere tot een buurtrestaurant; mensen die in de ziektewet zaten gingen hierdoor weer aan het werk en ook behaalden verschillende bewoners een diploma. Ook kwam er een moestuin, buurtconciërges, een pc-werkplaats, plastic recycling, de buurttaxi en het voortuin- en fietsenproject.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), hbo-instellingen en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn betrokken bij het leren van initiatieven zoals de wijkvernieuwing in Selwerd. Schober: ‘Het onderzoeken en monitoren van resultaten kan nog van pas komen als anderen meer willen weten van deze aanpak of het elders willen toepassen.’

Bron: KAW
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie