Groente en fruit langer houdbaar dankzij beneveling

The Optimist 5 jul 2017 Gezondheid

Houd groente en fruit in de supermarkt vochtig en de producten blijven langer vers. Dit blijkt uit recent Deens onderzoek. Besproeien met een vochtige nevel zorgt ervoor dat ongeveer 25 procent minder groente en fruit in de afvalbak terechtkomt.

Op de groente- en fruitafdeling van een supermarkt in het Brabantse Roosendaal zijn de aardbeien, nectarines, druiven, bloemkolen en asperges in nevelen gehuld. Nee, het gaat in dit geval niet om een slimme actie om de verkopen te bevorderen.

Of toch wel, want de vochtige dampen houden de producten in de schappen namelijk langer vers en de houdbaarheid neemt gemiddeld met drie dagen toe. Dat is weer goed voor de verkoop. Bovendien verdwijnt er minder groente en fruit naar de composthoop. Volgens de Roosendaalse supermarktmanager is de beneveling ook een manier om verspilling tegen te gaan. Goed voor de kassa en goed voor het milieu.

Door de mist daalt de temperatuur van de producten met gemiddeld vier tot vijf graden. Groente en fruit nemen het water op en blijven daardoor langer ‘fris, fruitig en knapperig’, aldus één van de klanten van de supermarkt.

Drie jaar lang deden studenten van de Deense universiteit onder andere onderzoek in de Nederlandse supermarkt. Om het effect van de mist te bestuderen, analyseerden de onderzoekers  de omzet uit groente en fruit en de hoeveelheid die in die periode werd weggegooid. Er verdween ruim een kwart minder groente en fruit in de afvalbak. Bijkomend positief effect: de energierekening van de winkel werd lager terwijl de door de mist gekoelde producten in betere conditie bleven.

Bron: Omroep Brabant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.