Groene stroom voordeliger dan benzine
Uitgelicht Economie

Groene stroom voordeliger dan benzine

The Optimist 19 aug 2019

Analisten van de Franse bank BNP Paribas hebben onderzocht hoeveel bruikbare energie je per Amerikaanse dollar uit olie haalt voor een benzineauto. De energie per dollar werd daarvoor vergeleken met duurzame bronnen. De uitkomst van de analyse is een duidelijke boodschap aan het adres van de oliemaatschappijen.

De productie van benzine om een auto een kilometer te laten rijden, kost zeven keer meer dan groene stroom volgens de analisten, zo schrijft Trouw. De olieprijs is op dit moment boven de 55 dollar per vat. Om de concurrentie met groene stroom aan te kunnen, mag een vat niet meer dan tien dollar per vat kosten. De verwachting is dat de prijs van olie op korte termijn niet gaat dalen.

Dalende prijs stroom

Mark Lewis, hoofd onderzoek naar duurzaamheid bij BNP Paribas, vertelt dat het rapport aantoont, dat zonne- en windenergie meer bruikbare energie per dollar opleveren dan olie. Hoewel olie op dit moment wereldwijd nog aan 33 procent van de energievraag voldoet, verwacht Lewis dat dit minder wordt, meldt Bloomberg.

De verwachting is namelijk dat de benzineprijs blijft toenemen. Mede doordat overheden de stijgende prijs voor CO₂-uitstoot in de benzineprijs verwerken om de klimaatdoelen te halen. Daartegenover staat dat de prijzen van groene stroom juist lager worden door toename van de productie. Groene stroom is dan een aantrekkelijker alternatief.

Bron: Trouw
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

1 reactie

  1. Wat één gesubsidieerde fransman voor onzin kan vertellen.
    de prijs van elektriciteit ligt op 5,5 cent per kW.
    Die van “groene” stroom zonder subsidie ligt hoger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *