Groen als arbeidsvoorwaarde tegen burn-out

The Optimist 13 okt 2020 Gezondheid

We zijn volop aan het thuiswerken en het einde is nog niet in zicht. Het vele thuiszitten levert niet alleen behoorlijk wat huiselijke frustraties op, het verhoogt ook de kans op een burn-out. Hoe kun je dit voorkomen? Het antwoord is simpel: meer groen op de (thuis)werkvloer.  

Natuur heeft een positief effect op het geestelijke welzijn van werknemers en dus ook op het aantal burn-outs. IVN Natuureducatie pleit daarom voor meer groen als arbeidsvoorwaarde. Planten, uitzicht op groen, het maken van een wandeling tijdens de lunch; het zijn allemaal factoren die bijdragen aan blije werknemers. Uit onderzoek blijkt dat wie uitkijkt op planten, tot vijftien procent productiever is dan wie geen uitzicht heeft op groen. Maar niet alleen de productiviteit en het concentratievermogen nemen zo toe, er worden ook minder fouten gemaakt. Bedrijven die grote plantenbakken in de werkruimte hadden staan zagen het ziekteverzuim zelfs met twintig procent afnemen. Een wandeling buiten in het park is nog effectiever; Amerikaans onderzoek toont aan dat een goede natuurwandeling tussen de middag een aandachtsherstel oplevert van ruim zeventig procent.

Groene challenge

Er zitten dus genoeg voordelen aan meer natuur tijdens de werkdag. Daarom lanceert het IVN het initiatief #2uurnatuur. Wie zich aanmeldt voor de challenge ontvangt de hele maand oktober twee keer per week een verrassende uitdaging voor buiten. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat mensen zich gezonder en gelukkiger voelen wanneer ze tenminste twee uur per week buiten doorbrengen. Meld je hier aan voor de challenge.

Bron: IVN Natuureducatie
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie