Gratis reizen met het OV in Luxemburg

The Optimist 2 mrt 2020 Natuur & Milieu

Het is toch altijd even schrikken: bij het uitchecken na een lange treinreis zien hoeveel geld de tocht heeft gekost. Dat is een probleem waar mensen in Luxemburg voortaan geen last meer van hebben: vanaf nu kun je gratis met het openbaar vervoer reizen.

Met de maatregel wil de Luxemburgse regering onder andere het aantal files verminderen. Uit onderzoek blijkt dat Luxemburg een van de landen met de meeste files ter wereld is. Dit komt deels doordat er dagelijks wel vierhonderdduizend mensen naar het kleine land afreizen. Bovendien heeft de gemiddelde Luxemburger meer auto’s dan burgers van andere Europese landen.

Minder files is niet het enige doel dat de Luxemburgse overheid voor ogen heeft. Eerder is al aangetoond dat reizen met het OV de CO2-uitstoot met ongeveer 1,5 ton per jaar vermindert. Het gratis OV gaat de Luxemburgse overheid naar verwachting zo’n 41 miljoen euro kosten. Daar laat het land het niet bij: ook wordt er in de komende jaren nog ongeveer vier miljard euro uitgetrokken om de bus- en treinverbindingen te verbeteren.

Luxemburg is het eerste land ter wereld dat gratis openbaar vervoer aanbiedt. In sommige steden in de wereld kan je al langer kosteloos gebruik maken van het OV. Hier vind je een overzicht van die steden: https://freepublictransport.info/city/

Bron: NOS
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie