Gratis proefwonen op Noors eilandje

The Optimist 21 aug 2020 Economie

Het Noorse eilandje Salvaer wil ondernemende types trekken door een groot huis een jaar lang gratis beschikbaar te stellen. Zo hopen ze dat het eilandje, dat nu niet meer dan vijftig inwoners telt, meer toerisme aantrekt. De enige eis is dat de nieuwe bewoners van de kosteloze woonruimte voor hun eigen inkomen zorgen, want banen zijn er niet.

Gert Rietman van Placement.no vertelt aan Het Financieele Dagblad over het unieke initiatief. Rietman vertegenwoordigt het eiland en is op zoek naar geschikte Nederlandse kandidaten. ‘Ik doe dit soort projecten al sinds 2003, maar ik heb nooit gezien dat ze gratis woonruimte aanbieden.’

Schapen in de overeenkomst

‘De initiatiefnemers zijn bereid om ver te gaan. Een schapenhouder is ook welkom en zelfs de vijftig schapen die er nu rondlopen kunnen onderdeel zijn van de overeenkomst. Dan moet je natuurlijk wel kennis van zaken hebben’, vertelt Rietman. Ook hoopt het eiland op de opening van een eerste café of restaurant, alles om de plek bruisender te maken.

De woonruimte is een jaar lang geheel gratis. De bewoners betalen enkel water- en stroomkosten. Aan het einde van de proefperiode mogen zowel de nieuwkomers als de eilandbewoners besluiten of de nieuwe bewoners in het plaatje passen.

Dromers en coronavluchtelingen

Het aanbod trekt al behoorlijk wat interesse. ‘De meeste zijn dromers die geen idee hebben hoe het werkelijk is om op zo’n afgelegen plek te leven, maar er zitten ook coronavluchtelingen bij, die best een goed plan hebben.’

Salvaer is momenteel een geliefde bestemming bij vogelliefhebbers en sportvissers. De ambitie is dat het afgelegen eilandje uitgroeit tot een idyllische bestemming voor kleinschalige cultuurevenementen.

Bron: FD.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Gratis proefwonen op Noors eilandje”

Geef een reactie