Gratis met het openbaar vervoer? Liever niet

The Optimist 11 apr 2018

Brusselaars mogen binnenkort gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Er zijn echter een aantal eisen waaraan voldaan moet worden. En deze eisen zijn geen reden voor een feestje.

Gratis reizen met het openbaar vervoer? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar de reden dat het binnenkort mag in Brussel is niet sprookjesachtig. Zo mogen Brusselaars gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en deelfietsdiensten op de dagen dat er veel luchtvervuiling is. Op deze manier wordt getracht luchtverontreiniging te verminderen en zo meer in de buurt te komen van de EU-richtlijnen voor schone lucht.

Fijnstofgehalte bepaalt de prijs

Wanneer het fijnstofgehalte in de lucht twee dagen achter elkaar hoog is, zal het openbaar vervoer gratis zijn – evenals deelfietsdiensten. Onder een hoog fijnstofgehalte wordt verstaan: 51 tot zeventig microgram per kubieke meter lucht.

Meer ruimte voor voetgangers en fietsers

De nieuwe regeling is niet het enige wat Brussel wil invoeren. Zo pleit de stad voor autovrije straten én een verlaging van snelheidsbeperkingen voor auto’s. Deze maatregels moeten het minder aantrekkelijk maken om de auto te pakken en ruimte creëren voor fietsers en voetgangers.

Elektrisch rijden

Naast bovengenoemde maatregels wordt het in de stad op korte termijn ook verboden om houtkachels te gebruiken. Tevens is het doel om in 2030 alle bussen elektrisch te laten rijden. Brussel is dus goed op weg om de luchtkwaliteit te verbeteren. Welke maatregels met oog op het klimaat en luchtverontreiniging moet Nederland volgens jou invoeren?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

13 reacties op “Gratis met het openbaar vervoer? Liever niet”

 1. Ogenblikkelijk alle brommers met een verbrandingsmotor verbieden.
  Er zijn voldoende alternatieven.

 2. Het moet mogelijk zijn om met alle algoritmes tevoren een te hoge concentratie fijnstof te zien aankomen. Op die dag maatregelen, en niet pas na twee dagen vergiftiging.

 3. Ben het helemaal met Hoogeboom eens! Ook houtkachels binnen de bebouwde kom verbieden.
  Als begin.

 4. De vliegtuigbrandstof gaan belasten, opdat een reële kostprijs aan ons heen en weer gevlieg wordt gehangen, en dit internationaal regelen. Weggooiplastics, behalve voor medische doeleinden, verbieden. Grootse campagne in scholen en media tot gedragsverandering t.a.v. ‘ikgooihetonbekommerdopstraat’-mentaliteit. Het volgen van technologische opleidingen stimuleren.

 5. Houtkachel-filter?
  Plastic verpakkingen in supermarkten halveren.
  Brommers en auto’s uit de binnenstad!

 6. Alle houtkachels verbieden, ook de zogenaamde gecertificeerde. Houtrook is zeer ongezond en bevat vele schadelijke stoffen zoals fijnstof(PM 2,5), anorganische gassen, PAK’s, methoxyfenolen, aldehyden,enz. Ook houtgestookte installaties die geen zichtbare rook produceren zijn gevaarlijk, ze zijn de sluipmoordenaars onder de houtkachels.
  Kijk voor meer informatie bij Stichting Houtrookvrij.

 7. überhaupt overal alle houtkachels en pelletkachels verbieden, en op voorhand ook allesbranders, anders krijgen we dat er weer als andere hype achteraan.

 8. een stop op de groei van Schiphol en het aantal vuchten omlaag. Als je al vliegt, maximaal 1 keer per jaar. Kan alleen met tax op kerosine.

 9. openbaar vervoer moet zo wie zo gratis zijn dit om het auto/bromfiets en overig van fossiele brandstof voorziene voertuigengebruik te ontmoedigen.
  En,…de fiets is het hoofdvervoermiddel in alle binnensteden, de auto is slechts de gast!
  Veel fietsplezier in een schone binnenstad, en inderdaad zonder houtkachels !

 10. Ik ben een beetje verbaasd dat zovelen de houtkachels noemen, zeker, ze vervuilen, alleen ik heb het idee dat dat in verhouding veel minder is dan wat brommers en auto’s vervuilen. Of heb ik het mis? Ik zou het een zegen vinden als brommers verboden zouden worden, niet alleen om de vervuiling maar ook om de herrie die ze maken en het gevaarlijke rijgedrag van de gebruikers.
  Daarnaast ben ik ook een grote voorstander van campagnes en voorlichtingen (lessen) op scholen die het bewustzijn m.b.t. dit onderwerp vergroten. Zodat jongeren leren wat de gevolgen zijn en hoe zij andere keuzes kunnen maken, niet alleen t.b.v. het milieu, maar ook dat ze zich bewust worden in wat voor een wereld zij willen leven en wat ze hier zelf voor kunnen doen.

 11. Houtkachels verbieden!!! Geen scooters meer in de steden. Geen barbecue!!! In binnensteden geen auto’s voor uitgaans, toeristisch of winkelend publiek meer toestaan. Vliegen voor korte tripjes aan banden leggen, dus geen weekendjes etc.

 12. Pelletkachels produceren heel weinig as.Het vliegt door de schouw met een afzuiger.

Geef een reactie