Goede daden met een lach, en wel elke dag

The Optimist 8 okt 2018 Zingeving

De smiley. Weet jij waarom dit symbool werd gecreëerd in 1963? Het was de commerciële kunstenaar Harvey Ball uit Worcester die het gele lachende gezichtje bedacht. Het stond symbool voor een goede wil en een goed humeur op aarde.

In de loop van de jaren raakte Ball echter bezorgd over de vercommercialisering van het symbool. De smileys waren in de jaren tachtig echt een trend en werden te pas en te onpas gebruikt. In de housecultuur zag je de gezichtjes ook overal terug. Ook was het een van de eerste emoticons icoontjes op internet. Volgens de ontwerper gingen daarbij de oorspronkelijke betekenis en intentie verloren in de voortdurende herhaling van de markt.

Hij kwam daardoor op het idee van World Smile Day®. Sinds die eerste World Smile Day® in 1999 is het elk jaar nog Wereld Glimlach Dag in Balls geboorteplaats Worcester, Massachusetts en in de rest van de wereld. Hij dacht dat wij allemaal, als mens, elk jaar een dag zouden moeten wijden aan vriendelijke daden over de hele wereld, zodat een lach ontstaat.

Ball vond bovendien dat de smiley bovendien niet politiek gekleurd was, niet gebonden was aan plaats of aan religie. Nadat Harvey in 2001 stierf, werd de Harvey Ball World Smile Foundation opgericht. De Foundation is nog elk jaar de officiële sponsor van World Smile Day®. De site worldsmileday.com is gemaakt om informatie te geven over World Smile Day®, Harvey Ball en de Smiley. Het idee is dat mensen zich nog altijd minstens één dag per jaar wijden aan het uitvoeren van vriendelijke daden voor een lach – en wel op de eerste vrijdag van oktober.

Dit jaar viel World Smile Day® op 5 oktober. Toch vinden wij van The Optimist dat het idee zich niet alleen tot eens in het jaar beperkt moet worden. Het idee van een goede samenleving is toch om zo structureel mogelijk goede daden te verrichten, zodat blijdschap om ons heen ontstaat?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie