Alleen sporten in het weekend? Ook gezond!

The Optimist 12 jul 2022 Gezondheid

Goed nieuws voor wie het doordeweeks te druk heeft om te sporten. Zo toont wetenschappelijk onderzoek aan dat mensen die alleen in het weekend sporten óók belangrijke gezondheidswinst boeken.

Langer leven

Familie, vrienden, werk en klusjes. Het kan een opgave zijn om op werkdagen tijd vrij te maken om te sporten. Vind je het lastig om doordeweeks toch nog even naar de sportclub te gaan? Sla dan zeker het weekend niet over. Onderzoek van de Federale Universiteit van Sao Paulo toont namelijk aan dat ook weekendsporters langer leven.

Geen verschil

Zowel mensen die doordeweeks sporten als mensen die sporten op de zaterdag of zondag, lopen minder risico om te overlijden. Volgens de onderzoekers is er op dit gebied zelfs geen verschil tussen de twee groepen.

Drie onderzoeksgroepen

Het onderzoek bestudeerde data van 350 duizend Amerikaanse volwassenen. Op basis van lichaamsbeweging waren er drie groepen: mensen die lichamelijk inactief zijn, mensen met drie of meer trainingssessies per week en weekendsporters die alleen op zaterdag en/of zondag sporten. De twee laatstgenoemde groepen hebben volgens het onderzoek in dezelfde mate een lager overlijdenspercentage.

Meerdere gezondheidsvoordelen

Naast een lager overlijdensrisico kent regelmatig sporten meerdere gezondheidsvoordelen. Denk aan een verbeterde stemming, geheugen en metabolisme. Ook vermindert het angstklachten. Tijdens het onderzoek werd alleen gekeken naar het effect van sporten op het risico van overlijden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie