Gezondheidsvoordelen van hennep

Yildiz Celie 18 okt 2018 Gezondheid

Wij zijn positief gestemd over hennep ofwel Cannabis sativa. Eigenlijk is het een van de meest veelzijdige planten op aarde. De plant, het zaad en de vezels zijn allemaal bruikbaar. Ook aan extracten uit de plant worden verschillende werkingen toegekend.

Tegenwoordig zijn het vooral de hennepzaden die heel populair zijn als superfood. Hennepzaad, al dan niet gepeld, is dan ook heel voedzaam. De zaadjes zijn rijk aan eiwitten en bevatten meer dan twintig soorten vitamines, mineralen en essentiële aminozuren. Het is niet alleen een goede bron van eiwitten, wat in belang is van de spieropbouw en het uithoudingsvermogen, het is ook een heel goede bron van vitamine E. Het aminozuur arginine kan bovendien zorgen voor verwijding van de bloedvaten, wat zorgt voor een lagere bloeddruk en een verlaagd risico op hartziekten.

De zaden worden tevens gebruikt om hennepolie uit te persen. De olie kan bijvoorbeeld gebruikt worden in koude gerechten als onderdeel van een dressing. Hennepzaadolie bevat 20 procent alfa-linoleenzuur en 60 procent linolzuur. Deze twee essentiële vetzuren kan het lichaam niet zelf aanmaken en hebben een positief effect op het cholesterolgehalte. Hierdoor kan de kans op hart- en vaatziekten verlaagd worden.

Onmisbaar

Volgens de Energieke Vrouwen Academie is hennepzaad vooral onmisbaar in het voedingspatroon van vrouwen van 40+. Het houdt niet alleen het geheugen in goede conditie, het bouwt ook mee aan het gelukshormoon serotonine. ‘Hennepzaad bevat omega 3-, omega 6- en omega 9-vetzuren in precies de goede verhouding voor opname in het lichaam. Daarnaast bevat het een ander vetzuur, gammalinoleenzuur (GLA). Dit gammalinoleenzuur staat bekend om de hormoonregulerende werking.

Gebruik een tot drie eetlepels per dag ter verrijking van de voeding in bijvoorbeeld smoothies, salades of in zelfgebakken brood.

Pijnstiller

Hennep staat verder bekend om zijn pijnstillende werking. Daarnaast kan het gebruik van medicinale cannabis heel heilzaam werken bij ontstekingen en spasmen. Op doktersvoorschrift kunnen mensen medicinale cannabis krijgen. In de volksmond wordt het ook wel mediwiet genoemd, volgens het Informatiecentrum Cannabis.

Bij medicinale wiet gaat het onder meer om de werkende stof Cannabidiol (CBD). Wiet met een hoog CBD-gehalte lijkt goed te werken tegen bijvoorbeeld spasmen en zenuwpijn. Inmiddels zijn er verschillende soorten medicinale cannabis: Bedrocan, Bedrobinol, Bediol, Bedica en Bedrolite. Bediol is een soort met een hoog CBD-gehalte.

Mediwiet met voornamelijk tetrahydrocannabinol (THC), de glinsterende psychoactieve stof op de toppen van de plant, is juist effectief voor aandoeningen als Gilles de la Tourette en bij klachten als gewichtsverlies, misselijkheid en braken. Dit zijn de soorten Bedrocan, Bedica en Bedrobinol.

Tegen psychose

Onderzoekers aan het King’s College London ontdekten recent ook dat het nemen van CBD de hersenfunctie verbetert. Uit een proef bleek ook dat de stof psychotische symptomen bestrijdt. THC vergroot echter wel de kans op psychoses. Lees over de bevindingen het stuk op Medisch Dossier

Wij schreven onlangs ook over hoe andere drugs kunnen bijdragen als medicijn, bijvoorbeeld Ketamine en MDMA tegen respectievelijk depressie en PTSS. Mits in de juiste dosis, omstandigheden en met de juiste begeleiding gebruikt natuurlijk. Zie hiervoor: Psychedelische drugs uit de taboesfeer. Medicijnen onderweg. Lees deze gratis als abonnee of voor twee credits.

Yildiz Celie

Yildiz Celie

Yildiz Celie (1979) is nieuwsgierig naar het leven, optimistisch over duurzaamheid en heeft een achtergrond...

Meer over Yildiz Celie >

Reacties

Geef een reactie