Gezonde lunch van de baas belast?

The Optimist 26 mei 2021 Gezondheid

Ondernemer Rob Baan is in alle opzichten een innovator. Met zijn bedrijf Koppert Cress in het Zuid-Hollandse Monster ontwikkelt hij microgroenten voor de horeca. Bovendien streeft hij ernaar om Nederland de gezondste delta van de wereld te maken. Dat laatste brengt hem nu in conflict met de Belastingdienst. Voor Baan gaat het om een principekwestie.

Wat is er aan de hand? De optimistische tuinder Baan serveert sinds 2017 aan zijn medewerkers een gratis lunch. Deze bestaat voor een groot deel uit heerlijk klaargemaakte groente. Dit doet hij omdat hij vindt dat mensen, conform het advies van de WHO (World Health Organization), dagelijks 400 gram groenten en fruit zouden moeten eten. Om die hoeveelheid naar binnen te krijgen, is het volgens hem nodig om tijdens de lunch groente op te dienen. Want met alleen een groentenrijke avondmaaltijd red je het niet.

Baan stelt dat hij zo zijn personeel beschermt tegen slechte eetgewoontes en dat deze bescherming in dezelfde categorie valt als het verstrekken van beschermende kleding, gehoorbescherming of een veiligheidsbril. Dat ziet de Belastingdienst anders en die heeft over 2017 en 2018 een belastingaanslag van 80% over de verstrekte maaltijden geheven, omdat zij de gratis lunch als loon in natura beschouwt. Rob Baan vindt het op z’n zachtst gezegd vreemd dat cursussen stoppen met roken en mindfulness wel door de Belastingdienst worden erkend als middelen om medewerkers te beschermen, en zijn supervitale lunch niet. Hij wil gezond eten dus als nieuw element aan de bestaande Arbo-regelingen toevoegen.

Eind juni doet de rechter uitspraak in deze zaak.

 

 

Bron: Foodlog
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie