Gezond oud worden is mogelijk

The Optimist 11 jul 2017 Gezondheid

Wie gezond 100 jaar of ouder wil worden moet naar het Italiaanse dorpje Acciaroli. Tenminste, als je naar de leeftijden van de inwoners kijkt. Meer dan tien procent van de inwoners is daar de 100 al gepasseerd.

Ten zuiden van de Amalfi-kust ligt het plaatsje Acciaroli. Het dorp staat bekend als ‘het dorp van de eeuwelingen’. Ruim tien procent is de 100 jaar voorbij, waarvan een vijfde zelfs al boven de 110 is. Al deze inwoners zijn in goede gezondheid. Alzheimer en hart- en vaatziekten komen nauwelijks voor bij de ouderen.

Onderzoekers en journalisten van over heel de wereld wilden uitzoeken hoe dit nou kon. In een speciaal onderzoekscentrum zet een team van twintig wetenschappers alles op alles om het geheim te ontrafelen. Professor Salvatore di Somma van de Sapienza Universiteit in Rome zegt dat de meeste mensen fysiek en mentaal eerder 60 jaar dan 100 zijn. Maar hoe kan het dan? Hoewel veel Nederlanders denken dat hard werken zorgt voor veel gezondheidsklachten, blijkt dit helemaal niet het geval te zijn. Een van de inwoners laat weten dat iedereen keihard gewerkt heeft in hun leven.

Volgens Di Somma speelt het mediterrane dieet een belangrijke rol. Er wordt immers altijd gekookt met verse producten uit de directe omgeving. Iedereen eet en kookt samen, waardoor ze de tijd nemen voor een maaltijd. Veel ouderen wonen daarnaast nog bij hun kinderen, wat hen mentaal scherp en gezond houdt. Of de kinderen van de inwoners ook zo oud zullen worden, moet nog worden bezien.

Ook gaat het team van wetenschappers onderzoeken of het genetisch bepaald is, of dat iedereen ter wereld met een speciaal dieet en in bepaalde omstandigheden gezond oud kan worden. Mocht dit laatste het geval zijn, dan weten we wat ons te doen staat: gezond leven en zo lang mogelijk ‘thuis’ blijven wonen.

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.