The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Het is paars en het heeft een sterke geur. Juist, lavendel. Wie hoofdpijn heeft of slecht slaapt, wordt vaak geadviseerd om eens flink te snuffelen aan dit aromatische plantje. Vanouds heeft lavendel de reputatie om te werken tegen nervositeit en slapeloosheid. Zo raadde botanicus Richard Brook in zijn boek A New Family Herbal (1870) lavendel aan tegen alle ziekten van het hoofd en de zenuwen. En dat blijkt geen lariekoek. Wetenschappers bevestigen nu dat lavendel een ontspannende werking heeft.
Een Japanse studie wijst uit dat we ontspannen door het stofje linalool. De wijze waarop we rustig worden van lavendel blijkt echter anders dan eerder werd gedacht. Zo dachten velen dat de geur van de plant door de longen in de bloedbaan terecht moest komen en zo een reactie in onze hersens teweegbracht. Uit het onderzoek blijkt echter dat de verdampte linalool, die in lavendelextracten zit, de reukzenuwen in de neus prikkelt en op deze manier kalmeert.
Tijdens de studie werd het gedrag van muizen geobserveerd die blootgesteld werden aan linalooldamp. Het bleek dat de geur de muizen rustiger maakte. Belangrijk hierbij was dat de muis wel moest kunnen ruiken. Muizen waarbij het reukvermogen uitgeschakeld was, reageerden niet op de geur.
Om de werking van linalool te begrijpen, kregen de muizen ook flumazenil toegediend. Flumazenil blokkeert de werking van benzodiazepines. Benzodiazepines werken direct op de hersencellen. Bij deze muizen had de geur ook geen effect. Volgens onderzoeker Kashiwadani bewijst dit dat linalool via de neus moet worden opgesnoven voor een kalmerend effect.
Volgens de onderzoekers zijn zij met de studie een stap dichterbij het klinisch gebruik van linalool. Zo zou linaloolgeur een alternatief kunnen worden voor kalmerende middelen die nare bijwerkingen hebben als duizeligheid. Linalool zou deze bijwerking namelijk niet hebben.
Bron: ScientiasJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Essentiële olie van lavendel is ideaal tegen oorpijn. Eén druppeltje in het ontstoken oor is voldoende voor het slapengaan. Plaats een watje zodat het vocht niet wegloopt.
Essentiële olie kan zelfs gebruikt worden op een open bloedwonde.
Wrijf één druppel lavendelolie op het voorhoofd voor het slapengaan. Het brengt rust en het ruikt heerlijk.
Ik wil niet weten hoe bij de muizen het reukvermogen wordt uitgeschakeld… en dat alleen om te weten te komen waarom lavendel kalmerend werkt bij mensen en dat dat wetenschappelijk moet worden aangetoond. De natuurvolkeren weten dit allang en hadden hiervoor geen onderzoek nodig. Het beste is natuurlijk je levensstijl aanpassen zodat dat je geen lavendel nodig hebt.