Geneesmiddel psoriasis helpt mogelijk tegen alcoholisme

The Optimist 7 mrt 2023 Gezondheid

Volgens recent gepubliceerd onderzoek kan het psoriasismedicijn Apremilast mogelijk worden gebruikt in de behandeling van alcoholverslaving.

Mensen met de erfelijke ziekte psoriasis hebben vaak last van een schilferige en jeukende huid op bepaalde plekken. De oorzaak van de ziekte is een te actief afweersysteem. Er bestaat een medicijn dat de ontstekingen door dat actieve afweersysteem afremt. Nu blijkt dat dit middel een onverwacht positieve bijwerking heeft op een heel ander gebied: alcoholisme.

Alcoholisme

In Nederland drinken zo’n 11 miljoen mensen alcohol. Ongeveer 1 miljoen van hen zijn zware drinkers, zegt instelling voor verslavingszorg Jellinek. Volgens cijfers van het CBS drinken Nederlanders van 12 jaar of ouder gemiddeld 1 glas alcohol per dag.

Alcohol heeft een relatief onschuldig imago in onze maatschappij omdat het zo regelmatig genuttigd wordt, maar overmatige alcoholconsumptie is een verslaving. Deze verslaving kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn. Net als bij andere verslavingen kunnen er afkickverschijnselen optreden als de verslaafde niet drinkt, zoals trillen, slapeloosheid en stemmingswisselingen.

Onderzoek

Sinds 2004 heeft het onderzoek naar een hulpmiddel voor alcoholverslaving weinig vooruitgang geboekt. Daar zou nu verandering in kunnen komen. Amerikaanse onderzoekers vonden een verband tussen Apremilast en verminderde alcoholconsumptie. In twee fasen werd via een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie aangetoond dat inname van Apremilast het alcoholgebruik gemiddeld terugbracht tot minder  dan de helft.

Omdat het middel al is goedgekeurd als psoriasismedicijn scheelt dat veel tijd in testen en het opstellen van een veiligheidsprofiel. De pil kan dus een veelbelovende kandidaat zijn als behandeling voor alcoholverslaving.

Bron: Journal of Clinical Investigation

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie