Tour de France laat voor het eerst vrouwen meedoen

The Optimist 10 jul 2020 Samenleving

Het startschot van de Tour de France is dit jaar door de pandemie uitgesteld en vindt pas plaats op 29 augustus, maar de virtuele versie van de race is alvast begonnen op 4 juli. Daarbij is niet alleen het digitale aspect bijzonder, ook mogen er voor het eerst in de geschiedenis vrouwen meedoen met de wielerwedstrijd.

Al langer dan een eeuw is de Franse tour alleen voor mannen en lapt de organisatie van de populaire wielerronde gendergelijkheid aan zijn laars. Hoewel de eerste voorzichtige stap naar gendergelijkheid binnen de Tour alleen de digitale wedstrijd betreft, is het voor het eerst dat vrouwen gelijke rechten en kansen krijgen binnen de Tour de France.

Vrouwenwedstrijd

De digitale tour vindt gedurende drie weekenden in de maand juli plaats en kan bekeken worden in 130 landen. In totaal doen er veertig teams mee en ook amateurrijders kunnen meedoen.

Enkele namen van vrouwen die meedoen in de virtuele race: Marianne Vos, Chloé Dygert-Owen, Kirsten Wild en Anne van der Breggen. Mannen die meedoen zijn onder meer Chris Froome, Egan Bernal en Greg van Avermaet.

Op zaterdag 4 juli is de wedstrijd begonnen met een damesetappe die werd gevolgd door een mannenetappe. Beide etappes vonden plaats op identieke parcoursen en hadden dezelfde afstand. De rest van de wedstrijden is hier te volgen op het digitale platform Zwift.
De organisatie van de Tour meldde eerder al dat er plannen zijn voor een echte Tour de France voor vrouwen, die vanaf 2022 zou kunnen plaatsvinden.

Bron: Global Citizen
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie