De gelukkigste kinderen vind je in Nederland

The Optimist 9 jan 2017 Samenleving

Van de Nederlandse kinderen beschrijft 95 procent zichzelf als gelukkig. Een rapport van Unicef uit 2013 liet zien dat Nederlandse kinderen wereldwijd het gelukkigst zijn. Ook andere onderzoeken benadrukken de voordelen van opgroeien in Nederland. Het Unicefrapport was een vervolg van een onderzoek gedaan in 2007 waarin Nederland aangewezen werd als het ultieme voorbeeld van welvaart onder de jeugd.

Twee Amerikaanse moeders die in Nederland wonen, schreven een boek getiteld The Happiest Kids in the World over hun ervaringen.

Dingen die Nederlandse kinderen onderscheidt van leeftijdgenoten elders in de wereld:
• Nederlandse kinderen hebben weinig of geen huiswerk op de basisschool.
• Zij worden niet alleen gezien maar ook gehoord.
• De kinderen mogen zonder toezicht buiten spelen.
• En zij brengen veel tijd door met hun ouders.

Tolerant

Nederland staat internationaal bekend als een tolerant land met een open houding naar seks, drugs en alcohol. Toch zijn Nederlanders nog redelijk conservatief als het gaat om het gezin. De Nederlandse ouders zetten hun kind centraal in het gezin en vinden dat goed presteren niet altijd leidt tot geluk. Nederlanders hebben de spanning, stress en verwachtingen van het ouderschap goed onder controle. Voor hen start succes met het geluk van hun kinderen en dat van zichzelf.

Werk vs privé

De Nederlandse samenleving kent een bewonderenswaardige balans tussen werk en privé. Nederlanders werken gemiddeld zo’n 29 uur per week en besteden minstens een dag aan hun kinderen en zichzelf. Er is geen enkele Nederlandse ouder die zich schaamt voor de hoeveelheid tijd die wordt doorgebracht met de kinderen. Nederlandse ouders geloven bovendien in het stimuleren van zelfstandigheid en zij blijvend dus geen dingen voor hun kinderen doen die ze eigenlijk zelf kunnen.

Nederlandse ouders hebben een gelijke rol in de opvoeding van hun kind. In Nederland nemen dus ook de vaders de huishoudelijke klusjes regelmatig over, of leggen zij de kinderen op bed.

Vroeg geleerd is oud gedaan

In de Nederlandse opvoeding worden kinderen niet gedwongen om bepaald gedrag te vertonen of om dingen te doen. In plaats daarvan belonen Nederlandse ouders het goede gedrag en de beleefdheid van hun kind, en trekken aan de rem wanneer er onacceptabel verdrag word vertoond.

En vroeg geleerd is ook oud gedaan, als deze kinderen volwassen zijn, zijn ze niet louter bezig met status en luxe, maar zijn ze vooral ook pragmatisch en vol zelfvertrouwen.

Bron: Telegraph
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie