Gelukkiger met een bedankje per e-mail

The Optimist 7 jul 2017 Samenleving

E-mails. Wie er dagelijks onder dreigt te bezwijken beschouwt ze als een plaag waar geen einde aan lijkt te komen. Een Nijmeegse psycholoog pakt het anders aan.

Elke dag sturen we elkaar wereldwijd miljarden e-mails. Helaas leidt een belangrijk deel van deze communicatie niet altijd tot het gewenste effect. Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat de digitale post zelfs een bron van verwarring, ergernis en stress kan zijn.
Dat komt voor een deel door het slechte taalgebruik, maar voor een ander deel wordt de miscommunicatie veroorzaakt doordat we elkaar simpelweg te vaak lastig vallen met de digitale berichten. Ook sturen we elkaar volgens de onderzoekers onnodige kopieën die vervolgens weer leiden tot meer, meestal overbodige, reacties. Wat vaker de telefoon grijpen of persoonlijk contact zoeken blijken een goede remedie te zijn tegen het ongebreidelde versturen van e-mails.
Dat het ook allemaal anders kan, laat de 29-jarige Lerrie Grooten uit Nijmegen zien.

Hij is socioloog en probeert vriendelijkheid en dankbaarheid over de wereld te verspreiden. Om zijn doel te bereiken gebruikt hij bij zijn projecten verschillende middelen waaronder, inderdaad, e-mail. Al zijn activiteiten zijn erop gericht, zo lezen we op zijn website, ‘om van de wereld een betere plek te maken’. In het Engels gebruikt hij de term ’random acts of kindness’. Vorig jaar bedacht hij een actie waarin hij in 21 dagen 170 vriendelijke daden wilde verrichten. Dat leverde hem flink wat media-aandacht op en hij belandde zelfs op de voorpagina van een landelijke krant. Andere nieuwsbronnen volgden. Met zijn opmerkelijke actie wist hij talloze mensen te inspireren. Eén van zijn andere opvallende projecten noemde hij: ‘Twee minuten dank e-mail’.

Hiermee wilde hij de trend van die talloze, vaak volstrekt overbodige e-mails waarmee we elkaar dagelijks bezighouden, doorbreken. En er iets positiefs aan toevoegen.
Elke dag stuurde hij iemand per e-mail een bedankje. Over zijn project zegt hij op zijn website: “Ik heb dit idee van gelukskundige Shawn Achor. Het helpt me om gelukkiger en succesvoller te worden en het is goed voor mijn gezondheid. Daarnaast zorg ik hierdoor dat iemand anders zich gelukkiger voelt.” Ook nu weer wist hij door te dringen tot de nationale media.

Lerrie Grooten vervolgt: “In ruil voor mijn ‘dank e-mail’ ontvang ik veel leuke berichten terug van de mensen. Mijn favoriete artiest, Julianna Barwick, vertelde me op een concert in Los Angeles dat de dankbare e-mail die ze van mij kreeg de leukste e-mail was die ze ooit had ontvangen. Ze had hem doorgestuurd naar al haar familie en vrienden.”
Grootens nieuwste project heet ‘Kindness month August 2017. Dat houdt in dat hij volgende maand zelf duizend ‘random acts of kindness’ gaat doen. “Dat zijn altruïstische daden voor mensen die ik niet ken. Dit project is gebaseerd op de positieve psychologie. Dat is al erg groot in Amerika, maar in Nederland is het nog niet zo bekend.”

Bij zijn komende actie vraagt Grooten aan de mensen in Nederland en de rest van de wereld om in dezelfde maand ook vijf ‘random acts of kindness’ te doen. Op die manier wil de Nijmeegse socioloog in de wereld een effect van positieve verandering realiseren.
“Ik verwacht dat dit project veel cohesie creëert en dat er meer begrip ontstaat tussen de verschillende groepen mensen in de samenleving”, vertelt Grooten. Ook denkt hij dat mensen positiever naar anderen gaan kijken. Uit verschillende onderzoeken blijkt volgens hem dat het verrichten van onbaatzuchtige daden een positief effect heeft op de mentale gezondheid van mensen en een stevige buffer vormt tegen depressies.

Bron: Find yourself a moment to grow
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.