Gelukkig zijn en blijven? Kijk dan eens naar je vrienden

The Optimist 25 mei 2018 Zingeving

Het is fijn om mensen om je heen te hebben. De een kan zijn of haar vrienden op één hand tellen, de ander heeft zoveel vrienden dat hij of zij vaak niet eens kan opnoemen wie het allemaal zijn. En omdat ieder mens anders is, doe je vaak met de ene vriend vaak een bepaalde activiteit en met de ander doe je vaak weer iets totaal anders. Zo heb je misschien één vriend(in) waarmee je kan blijven kletsen en een ander is weer een soort sportmaatje. Maar hoe beïnvloeden je vrienden jou?

Van negatief naar positief

Natuurlijk hebben we ons eigen geluk zelf in de hand, maar onze omgeving kan dit wel beïnvloeden. Zo kunnen vrienden beïnvloeden hoe we ons voelen, wat we opeens leuk vinden, hoeveel succes we hebben en of we gezond zijn of niet. Dit klinkt misschien gek, maar stel je maar voor dat je een vriend hebt die vaak negatief over dingen praat en naar de wereld kijkt. Het kan heel goed zijn dat jij hierdoor ook op een andere manier naar dingen gaat kijken en dit gedrag een beetje overneemt van je vriend. Gelukkig heb je dit ook zelf in de hand en kun je je hier op betrappen en je gedrag aanpassen. Je kan natuurlijk ook je vriend helpen positiever in het leven te staan.

Jezelf zijn

Maar misschien heb je soms ook het gevoel dat je niet helemaal jezelf kan zijn. Dat je je bijvoorbeeld aan de ander gaat spiegelen omdat je tegen deze persoon opkijkt. Iets wat eigenlijk helemaal niet nodig is, want jij bent gewoon prima zoals jij zelf bent. Als de ander je niet accepteert om wie jij bent, is het misschien goed om na te denken over wat deze vriendschap nou echt waard is.

Laat je niet tegenhouden

Wil jij al jaren iets doen, maar doe je het toch niet door de reacties uit je omgeving? Hou je niet in. dit is jouw leven en jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Laat je dus niet meer tegenhouden en jaag je dromen achterna. Iedereen heeft een andere mening en het maakt dus niet uit als een vriend(in) jouw idee misschien niet snapt en het zelf niet zou doen of op een andere manier. Je hoeft niet iedereen tevreden te stellen en te doen wat anderen zeggen. Dit is zelfs niet mogelijk. Kies dus voor jezelf en ga er voor!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie