Gekweekt orgaan-op-een-chip voorspelt werking van nieuwe medicijnen

The Optimist 21 aug 2017 Gezondheid

Leidse wetenschappers hebben nieuw bewijs gevonden dat ‘organen-op-een-chip’ goede voorspellers zijn voor de werking van medicijnen in het menselijk lichaam. Zij ontdekten dat gekweekte minidarmpjes op dezelfde manier reageren op aspirine als echte menselijke organen.

Het kweken van levende menselijke cellen en weefsels buiten het lichaam gebeurt in ‘organs-on-chips.’ Dit zijn kleine compartimentjes op een siliciumchip, waarin de omstandigheden in het lichaam worden nagebootst. Het is een effectievere en goedkopere manier om medicijnen te testen, in vergelijking tot het uitvoeren van proeven met dieren.

Door het nabouwen van specifieke organen kan nagebootst worden wat er misgaat met organen bij bepaalde aandoeningen. Bovendien kunnen experimentele medicijnen in een vroeg stadium beproefd worden op hun werking, zodat bij onvoldoende resultaat eerder gestopt kan worden met het bewandelen van een onsuccesvol medicijn. Al deze kennis moet uiteindelijk tot betere behandelingen leiden.

Het LUMC, de Universiteit Twente (UT), UMCG, TU Delft en het Hubrecht Instituut ontvingen eerder dit jaar een zogeheten Zwaartekrachtsubsidie van bijna 19 miljoen euro van wetenschapsfinancier NWO. De komende 10 jaar wil men ‘organs-on-chips’ grondig verder ontwikkelen en bestuderen.

Bron: NU
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.