The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Worteltjes zijn goed voor je ogen, maar sinaasappels blijken ook een rol te spelen. Door dagelijks een sinaasappel te eten, neemt het risico op de oogziekte maculadegeneratie namelijk af. Maculadegeneratie is een ziekte aan het netvlies van het oog. De ziekte kan onder meer leiden tot gedeeltelijke en totale blindheid. Het is een veelvoorkomende oogziekte onder ouderen. Ongeveer een op de zeven mensen ouder dan vijftig jaar krijgt te maken met een vorm van deze aandoening.
Uit langdurig onderzoek blijkt nu dat mensen die dagelijks een sinaasappel eten zestig procent minder kans hebben de ziekte te ontwikkelen. De onderzoekers volgden de betrokkenen vijftien jaar lang. Na die vijftien jaar bleek dat de sinaasappeleters zestig procent minder kans hadden op maculadegeneratie. Zelfs mensen die niet dagelijks, maar wel incidenteel, een sinaasappel aten bleken van de bescherming te profiteren. Het verminderde risico was overigens het grootst onder ouderen. De resultaten werden gepubliceerd in het Amerikaanse magazine American Journal of Clinical Nutrition.
Hoewel al langer bekend is dat vitamine C (ascorbinezuur), vitamine E (alfa-tocoferol) en vitamine A (retinol) je ogen gezond houden, bleken het de flavonoïden in sinaasappels te zijn die de grootste voordelen voor de ooggezondheid hebben, volgens de wetenschappers van de universiteit van Sydney waar het onderzoek werd uitgevoerd.
De onderzoekers volgden de eetgewoontes van meer dan tweeduizend mensen van vijftig jaar en ouder. De deelnemers aten ook andere gezonde voedingsmiddelen en dronken gezonde dranken. Zij gebruikten vooral middelen die ontstekingsremmende flavonoïden bevatten, zoals thee, appels en rode wijn. Maar het waren met name diegenen die regelmatig sinaasappels aten die een verminderde kans op maculadegeneratie bleken te hebben. Zeker als hun kansen werden vergeleken met de mensen die nooit sinaasappels aten.
Uit de data blijkt ook geen verband tussen andere voedingsmiddelen en een verminderde kans op de ziekte maculadegeneratie, aldus hoofdonderzoeker Bamini Gopinath.
Om meer te lezen ga naar Science Daily.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties