Geen btw op mondkapjes vanaf 25 mei

The Optimist 18 mei 2020 Gezondheid

Vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september hoeft er geen btw op mondkapjes meer te worden betaald. Dit geldt voor alle typen mondkapjes (zowel medisch als niet-medisch) en voor alle verkopen. Mondkapjes vallen nu nog onder het normale btw-tarief van 21%.

Dit schreef staatssecretaris Vijlbrief van Financiën afgelopen woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Vanaf maandag 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje in het OV verplicht. Als de bussen, treinen en trams weer voller raken, zal het namelijk niet altijd haalbaar zijn om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.

De staatssecretaris: ‘We vragen van de samenleving om vanaf juni in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te gaan dragen. Veel mensen maken zelf al heel creatieve mondkapjes, maar de meeste mensen zullen ze waarschijnlijk kopen in een winkel in de buurt. We willen dit als overheid natuurlijk zo goedkoop mogelijk maken, daarom heffen we hierover straks tijdelijk geen btw.’

Door het nultarief toe te passen in plaats van een vrijstelling, behouden verkopers het recht op aftrek van voorbelasting. Dit betekent dat ondernemers de btw die zij bij aanschaf betalen, nog wel kunnen verrekenen in de btw-aangifte.

Voor wie liever zelf aan de slag gaat en een eigen mondkapje wil maken, zijn er op internet allerlei knutseltips te vinden. De Rijksoverheid heeft zelfs een eigen instructie-A4’tje samengesteld. Dit is hier te downloaden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie