Gedetailleerde kaart voorkomt bosbranden

The Optimist 29 sep 2020 Natuur & Milieu

Langere en warmere zomers spelen dan wel een grote rol bij het ontstaan van bosbranden, maar zijn niet de enige reden. Een nieuw kunstmatige intelligentie-programma gaat hier wat aan doen.

Als wij zeggen dat een van de redenen voor het toenemend aantal bosbranden het harde werk van brandweerlieden is, zou je ons waarschijnlijk niet geloven. Het is dan ook niet een bewuste keuze. Doordat steeds meer vuren worden voorkomen, blijven bomen en planten die normaal zouden sneuvelen bij een bosbrand staan. Deze dichte begroeiing werkt vervolgens in veel gevallen als een tondeldoos en houdt bovendien een bosbrand in leven. Daarom komt de startup Salo Sciences met de zogenaamde California Forest Observatory (of CFO).

Door van de tientallen camera’s op een satelliet van het bedrijf Planet gebruik te maken, worden afbeeldingen van het aardoppervlak gemaakt van ongeveer drie meter per pixel. Door deze grote hoeveelheid aan foto’s te combineren met al bestaande LIDAR-technologie, die met lasers overige informatie zoals bijvoorbeeld hoogte vastlegt, stelt een AI-programma een uiterst gedetailleerde kaart samen die geen gelijke kent. Op deze manier kan, voor een stuk lagere kosten dan bij oudere methodes, overbegroeid gebied worden gevonden en bijgehouden. Door regelmatige updates van de CFO is het daardoor mogelijk om een belangrijke voedingsbron van een bosbrand weg te nemen.

Bron: The Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie