Gebruik fossiele brandstoffen daalt gestaag

The Optimist 22 sep 2023 Natuur & Milieu

Fossiele brandstoffen hebben in de eerste helft van dit jaar slechts 33% van de stroom in de EU geproduceerd, het laagste percentage sinds 1990, zo meldden onderzoekers van het onderzoeksinstituut Ember. De belangrijkste reden hiervoor was een lagere vraag naar elektriciteit, waardoor een groter deel van de elektriciteitsvraag kon worden opgevangen door hernieuwbare energiebronnen.

Het milde weer, beleidsmaatregelen om het energieverbruik te verminderen en de hoge gas- en elektriciteitsprijzen als gevolg van de vermindering van de gasleveringen door Rusland aan Europa vorig jaar, hebben industrieën en consumenten aangemoedigd om het energieverbruik te verminderen.

De vraag naar elektriciteit in de EU was in januari tot juni 4,6% lager dan in dezelfde periode in 2022. Het aandeel van fossiele brandstoffen in de elektriciteitsopwekking was gedaald van 38% in dezelfde periode een jaar eerder naar 33%. Daar tegenover staat dat het aandeel zonne-energie met 13 procent steeg en windenergie met 5 procent. Het totale aantal zonne- en windenergie is nu goed voor 30 procent van het totaal.

Ook Nederland deed het goed. In Nederland bestond in juli ook 50 procent van ons energiegebruik uit schone energie. We lopen nog wel wat achter op landen als Portugal en Denemarken die dit jaar de 75 procent passeerden.

 

Geschreven door Job Koskamp

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie