Ga in gesprek over het gevoerde COVID-19 beleid

The Optimist 14 jul 2022 Samenleving

Nu het eerste stof van de coronapandemie is neergedaald, is de tijd rijp om het gekozen COVID-19 beleid te evalueren. Dit doen we op vrijdag 9 september 2022 tijdens het congres Pandemische Paraatheid.

Tijdens het Congres Pandemische Paraatheid staat de vraag centraal wat we kunnen leren van het coronabeleid van de afgelopen twee jaar. Onder leiding van diverse sprekers wordt er die middag op wetenschappelijke basis gediscussieerd over de verschillende invalshoeken. Respect voor verschillende opvattingen is hierbij het uitgangspunt.

Coronamaatregelen proportioneel?

Veel verschillende belangen, zowel nationaal als mondiaal, hebben een rol gespeeld binnen de besluitvorming. Nieuws en meningen verspreidden zich razendsnel. Dit is de gemeenschapszin allerminst ten goede gekomen. De reactie op het coronavirus en het gevoerde beleid hebben de levens van miljoenen mensen geraakt. In hoeverre zijn deze maatregelen proportioneel gebleken? En welke kosten-batenanalyse zou kunnen worden gemaakt? Wie heeft uiteindelijk de beslissende stem bij het invoeren van vrijheidsbeperkende maatregelen? En wat is hierin de rol van politiek, de wetenschap en de media? In hoeverre mag de politiek ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van individuen: wanneer eindigt zelfbeschikking en neemt de staat het over ten bate van het algemeen belang?

Sprekers en panelleden

Tijdens het congres neemt Joep Stassen ons op een verbindende en interactieve manier mee om samen tot een antwoord te komen op de vraag: zijn we klaar voor een volgende pandemie? We starten de middag met een keynote van professor Rik Torfs, oud-rector van de Katholieke Universiteit Leuven en (kerk)jurist. In België is hij intensief betrokken geweest bij het coronadebat. Hij vertelt over wat hem is opgevallen in de afgelopen twee jaar en hoe een academische discussie over pandemische paraatheid er volgens hem uit zou moeten zien.
Daarna gaan we met elkaar in dialoog middels drie verschillende paneldiscussies, die elk een eigen thema behandelen: Wetenschap en Politiek, Wetenschap en Maatschappij en Wetenschap en Media. Mona Keijzer sluit de middag af.

Achtergrondinformatie over alle sprekers en panelleden vind je hier.

Programma

Het congres Pandemische Paraatheid vindt plaats in congresgebouw Antropia in Driebergen en begint om 13:00 uur. Om 13:15 uur wordt het congres geopend door Joep Stassen, waarna hij om 13:25 uur wordt afgewisseld door Rik Torfs. Om 14:00 uur start de eerste paneldiscussie over de politieke kleur van de wetenschap. Na een pauze van een half uur gaan we om 15:15 uur door naar de tweede paneldiscussie, over wetenschap, waarheid en ethiek. Om 16:00 uur start het derde panel, over wetenschap binnen het publieke debat. Om 16:45 uur wordt de dag afgesloten door Stassen en Mona Keijzer. Na afloop is er tot 18:00 uur de gelegenheid om met elkaar na te praten tijdens de borrel.

Bestel tickets

De kosten voor een ticket van het congres Pandemische Paraatheid bedragen € 59,- per persoon, inclusief btw, exclusief reserveringskosten. Je bestelt een ticket via deze link. (Je wordt automatisch doorgeleid naar onze ticketpartner GoTickets.)

Voor wie?
Wetenschappers, medici, politici, beleidsmakers, journalisten en eenieder die een mening heeft of wil vormen over het te kiezen beleid ten tijde van een pandemie.

Locatie
Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Landgoed de Reehorst
Hoofdstraat 8 (navigeren naar Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
3972 LA Driebergen

Vragen?
Neem dan contact op met info@pandemische-paraatheid.com.

Het congres Pandemische Paraatheid wordt georganiseerd door The Optimist, Vierde Golf en De Nieuwe Wereld. Voor meer informatie ga naar www.pandemische-paraatheid.com.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie