Fugaku de tsunamivoorspeller

The Optimist 2 mrt 2021 Natuur & Milieu

Tsunami’s maken het leven aan de Japanse kust niet alleen riskant maar ook onvoorspelbaar. AI-project Fugaku kan in noodsituaties mensenlevens redden, en dat op een normale computer. 

Natuurrampen vormen in Japan deel van het dagelijks leven. Een team van onderzoekers besloot zich te richten op het voorspellen van tsunami’s. Fugaku is de naam van een gezamenlijk project van de Tohoku Universiteit en de gespecialiseerde aardbevingafdeling van de Universiteit van Tokyo. Zij ontwikkelden een van de meest geavanceerde artificial intelligences (AI) om tsunamipatronen te herkennen en te voorspellen. Dit deden ze door gegevens over golfvorming en de effecten die een tsunami op droog land heeft in te voeren in een kunstmatige-intelligentieprogramma.

Intussen kan de AI de schade nauwkeurig en bijna direct na een natuurramp voorspellen. Een van de grootste innovaties achter het project is dat het kan worden gedraaid op een normale computer. Dit kan volgens de ontwikkelaars een groot verschil gaan maken in noodhulp. Niet alleen op aarde zijn de Japanners goed bezig. Ook in de ruimte bewandelen ze nieuwe wegen. Daarover lees je meer in de Daily Een houten ruimte innovatie.

 

Bron: New Atlas
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie