FriDaily: ontziltingsinstallatie op zonne-energie produceert ook zonder zonlicht

The Optimist 31 mei 2024 Natuur & Milieu

Wetenschappers hebben een nieuw systeem ontwikkeld om zout water om te zetten in schoon drinkwater. Het systeem werkt op zonne-energie en is daarom goed te gebruiken in landelijke gemeenschappen. Bovendien stellen de onderzoekers dat de technologie kan helpen het gevaar van door water overgedragen ziekten zoals cholera te verminderen.

Door tests in landelijke gemeenschappen hebben ontwikkelaars aangetoond dat het proces meer dan 20% goedkoper is dan traditionele methoden. Bovendien kan het systeem overal worden ingezet, ook op afgelegen locaties over de hele wereld. Op basis van bestaande processen die zout grondwater omzetten in zoet water, hebben de onderzoekers een nieuw systeem gecreëerd dat constante hoeveelheden water produceert met behulp van zonne-energie.

De technologie scheidt het zout van het water met behulp van een aantal membranen die de zoutionen naar een stroom pekel leidt. Door de scheiding is het water zoet en drinkbaar. Door de spanning en de snelheid waarmee zout water door het systeem stroomt aan te passen, ontwikkelden de onderzoekers een systeem dat zich aanpast aan variabele zonneschijn. Dit zonder concessies te doen aan de hoeveelheid geproduceerd drinkwater.

Met gegevens die werden verzameld in het dorp Chelleru in India, slaagde het team erin om tot 10 kubieke meter, oftewel verschillende badkuipen vol drinkwater, te produceren.

Onderzoekers denken dat de technologie vooral voor landelijke gemeenschappen een uitkomst kan zijn. Zo vergroot het de drinkwatervoorziening, maar biedt het ook gezondheidsvoordelen. Gemeenschappen kunnen alternatieve waterbronnen aanboren om watertekorten en vervuiling van de traditionele watervoorzieningen aan te pakken.

In de wereldwijde landelijke bevolking worden 1,6 miljard mensen geconfronteerd met watertekorten, van wie velen afhankelijk zijn van grondwatervoorraden onder het aardoppervlak. Echter, wereldwijd is 56% van het grondwater zout en ongeschikt voor consumptie. Daarom is er een dringende behoefte aan efficiënte ontziltingsmethoden om goedkoop en op grote schaal drinkwater te creëren.

Traditionele ontziltingstechnologie heeft ofwel gebruik gemaakt van dure batterijen in off-grid systemen, of van een elektriciteitsnet om de energie te leveren die nodig is om zout uit het water te verwijderen. In landelijke gebieden van ontwikkelingslanden kan de netinfrastructuur echter onbetrouwbaar zijn en is deze grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen. Veel ontziltingsinstallaties zijn nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen, door dat probleem weg te nemen, kan de overgang naar Net Zero versnellen.

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie