FriDaily: succesvolle IVF-zwangerschappen makkelijker door nieuwe test

The Optimist 1 mrt 2024 Samenleving

Een nieuwe niet-invasieve test kan het voor artsen gemakkelijker maken om succesvolle zwangerschappen te voorspellen voor vrouwen die IVF ondergaan. Hierdoor verbetert de nauwkeurigheid en het resultaat van de procedure.

In-vitrofertilisatie (IVF) is een behandeling waarbij eicellen in een laboratorium worden bevrucht en later in de baarmoeder worden geïmplanteerd. Vaak is dit een bron van hoop voor stellen die moeite hebben om zwanger te worden. IVF is echter een complex proces, met lage slagingspercentages van ongeveer 20 tot 40 procent bij vrouwen jonger dan 40. Dit komt doordat het voor artsen moeilijk kan zijn om te bepalen welke IVF-embryo’s het meest waarschijnlijk resulteren in een succesvolle zwangerschap.

Maar dit probleem kan wellicht opgelost worden door een nieuwe test voor embryo kwaliteit. Wetenschappers aan de University of California, San Diego ontwikkelden de test. De test is niet invasief, dat houdt in dat medici het lichaam niet binnen hoeven te treden.

De nieuwe test werkt door het detecteren van kleine deeltjes genetisch materiaal, zogenaamde exRNAs. Die deeltjes blijven achter in de vloeistof waarin jonge embryo’s worden gekweekt. In plaats van te vertrouwen op biopsieën van embryo’s, werkt de nieuwe benadering vergelijkbaar met bloedtesten door exRNAs in een monster vloeistof te detecteren. Aan de hand daarvan kunnen onderzoekers beoordelen welk embryo de meeste kans maakt.

De techniek is nog nieuw en onderzoekers pleiten daarom voor aanvullend onderzoek om te bevestigen of hun test direct kan worden gebruikt om positieve IVF-resultaten, zoals succesvolle geboorten, te voorspellen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie