The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
De afgelopen jaren is er veel gesproken over insecteneiwitten, of het nu gaat om nepvlees, eiwitrepen of andere verwerkte toepassingen. Een start-up in het Verenigd Koninkrijk heeft echter een manier gevonden om insecten in de voedselketen te integreren zonder dat mensen ze zelf consumeren.
De start-up gebruikt insecten om maïs, soja en vismeel te vervangen als hoogwaardig dierenvoer voor varkens en kippen. Van de belangrijkste vleesbronnen over de hele wereld staan kippen en varkens bekend als ‘monogastrische’ dieren, dat betekent dat ze één maag hebben. Runderen, schapen en geiten, die herkauwers zijn en hebben meerdere magen.
Herbivoren eten alleen gras, ruwvoer en ander plantaardig materiaal. Maar kippen en varkens zijn omnivoren, al jaren worden zij gevoed met maïs, soja en andere landbouwproducten, maar insecten zouden een belangrijk en groot deel van hun natuurlijke dieet hebben uitgemaakt. Dit is vooral zo voor kippen, die afkomstig zijn van tropische junglehoenders.
De start-up zet duizenden larven van de zwarte soldatenvlieg om in eiwitrijk voer voor varkens en kippen. Deze vliegensoort eet bijna elk soort voedselafval, wat een win win is voor insectenboerderijen, omdat het potentie biedt om voedselresten af te leiden van de vuilstort, waar ze normaal methaan zouden produceren, een krachtig, zij het kortstondig, broeikasgas.
Volgens de start-up is het de zwarte soldatenvlieg het snelste, goedkoopste en meest duurzame insect om te kweken, bovendien komt het insect over de hele wereld voor. Daarnaast blijkt uit een eerdere studie, gepubliceerd in 2021, dat het incuberen van varkensmest met larven van de zwarte soldatenvlieg stikstof en bijvoorbeeld koolstof aanzienlijk vermindert.
Deze vliegen hebben ook een positief effect op de gezondheid van dieren, met verschillende wetenschappelijke studies die de voordelen ondersteunen. Een studie uit 2022 ontdekte dat het toevoegen van larven van de zwarte soldatenvlieg aan het dieet van varkens gunstige effecten had op de groeiprestaties van varkens en de vleeskwaliteit verbeterde.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties