FriDaily: Ierland behaalt een record met 70 procent windenergie

The Optimist 16 feb 2024 Natuur & Milieu

Het groene Ierland is nog groener dan zijn reputatie doet vermoeden. Het blijkt dat in 2023 op sommige dagen meer dan de helft van Ierlands elektriciteit werd opgewekt door hernieuwbare energiebronnen.

Op het eiland kan je vrijwel altijd rekenen op een flinke wind. In de decembermaand van 2023 bereikte de stroom die opgewekt werd door wind een all-time high. Alle windmolens in Ierland leverden op 6 december 4,62 gigawatt. 71 procent van de elektriciteit die het eiland nodig had werd voldaan met windenergie.

In 2022 meldt HeatMap dat Ierland wereldwijd op de derde plaats stond wat betreft energieopwekking uit wind. The Green Collective, dat inzicht biedt in het Ierse energienet, meldt dat het vorige record ongeveer 4,56 was. Dat was het record in 2022, 2023 topte dat record dus.

Windenergie is een belangrijke industrie voor de winderige landen in Europa, zoals Denemarken, Noorwegen, Litouwen en Ierland. Veel landen aan de kunst maken handig gebruik van de wind op zee. Zo kwam ook Portugal nog niet zo lang geleden in het nieuws met een record aan duurzame energie.

Het gemiddelde percentage windenergie dat deel uitmaakt van de totale stroomproductie in Ierland is ongeveer 35 procent. Daarmee staan ze wereldwijd op plek dus op plek drie, net onder Litouwen en Denemarken. Na Ierland komen Uruguay en Portugal. Nederland staat op plek 12.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie