FriDaily: 136 galapagosschildpadden terug in het wild

The Optimist 5 apr 2024 Natuur & Milieu

De Galapagos Conservancy slaagde erin om 136 jonge schildpadden met succes te vervoeren naar het vulkanische gebied op het Isabela-eiland. Dat is hun enige natuurlijke habitat op aarde die afgelegen en lastig te bereiken is.

De uitgezette Galapagos-schildpadden zijn tussen de 5 en 9 jaar oud. Ze werden uitgebroed en grootgebracht in het fok- en opvangcentrum op het eiland, waar parkwachters ervoor zorgden dat ze zich vanaf de geboorte goed ontwikkelden.

Een helikopter verplaatste de schildpadden. Dat is een cruciaal nieuw hulpmiddel voor de conservatie van deze soort. Zonder de helikopterondersteuning, betaald door publieke donaties, zou het enige alternatief zijn om ze over zee te vervoeren. Vervolgens dragen mensen ze dan meerdere kilometers op de schouders over lavavelden en ander uitdagend terrein. Dat vergt natuurlijk aanzienlijk meer tijd en expedities, bovendien brengt dat risico’s met zich mee.

De 136 dieren groeiden allemaal gezond op en waren klaar voor de spannende reis terug naar hun geboortegrond. Daar zullen ze nu een leven leiden in hun natuurlijke staat. Deze schildpadden worden gemiddeld honderd jaar oud; men hoopt dat ze die leeftijd ruim zullen overschrijden.

Deze Galapagos-projecten spelen een cruciale rol bij het herstellen van de ecologische balans van de Ecuadoraanse eilandengroep in Zuid-Amerika. Schildpadden zijn primaire herbivoren die actief deel uitmaken van het vormgeven van het landschap en het verspreiden van zaden. Dit zijn cruciale factoren voor het handhaven van de stabiliteit van het ecosysteem.

Een andere mijlpaal werd twee jaar eerder al bereikt door het  Galapagos Nationaal Park. Zij waren in staat om alle invasieve knaagdieren van het eiland te verwijderen. Natuurbeschermers verklaarden enthousiast dat de eilanden vanaf dat moment vrij waren van ratten. Dat maakt dat  de inheemse biodiversiteit terug kan keren op de eilanden Seymour Norte en Mosquera. De schildpadden zijn de volgende stap in het herstellen van het ecosysteem van de Galapagoseilanden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie