FriDaily: eeuwenoude steden ontdekt in de Amazone

The Optimist 23 feb 2024 Samenleving

Een oude en verloren stad in Ecuador is geïdentificeerd door archeologen die werken met LiDAR-technologie in het Amazoneregenwoud. Deze samenleving zou teruggaan tot de zesde eeuw voor Christus.

Dee eeuwenoude stad ligt in de Upano Vallei van Ecuador aan de oostelijke kant van de Andes bergen. Die regio werd al zo’n twintig jaar onderzocht en met resultaat. Maar de LiDAR- technologie was in staat om de omvang van de stad vast te stellen. Onderzoekers denken dat er sprake is van één samenleving met meer dan zestien nederzettingen die verbonden zijn door een reeks geavanceerde wegen die breed en recht waren.

Ooit werd het Amazonegebied beschouwd als onbegonnen werk voor het lokaliseren van archeologische vondsten. Sinds de opkomst van lasersystemen zoals LiDAR is daar verandering in gekomen. Nu is de Amazone voor archeologen één van de meest opwindende plekken op aarde. Dit door de vondsten van verloren beschavingen die duizenden jaren geschiedenis beslaan. Daarnaast is veel van wat gevonden wordt verrassend goed intact gebleven.

Deze vondsten laten zien dat, gedurende bepaalde eeuwen, de arme grond en ogenschijnlijk ondoordringbare jungle van de Amazone thuis waren voor miljoenen agrariërs. Het is mogelijk dat zij in staat waren tot een briljantere organisatie en engineering dan wij ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Op dit moment is er weinig bekend over de mensen die 2.500 jaar geleden dit land bewoonden. Ze waren zeker agrariërs, zo blijkt uit de landbouwterrassen en afwateringsgrachten, en verbouwden waarschijnlijk maïs en zoete aardappelen.

Volgens een verklaring van de onderzoekers uit Ecuador en het Franse Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek, vormt deze 2.500 jaar oude samenleving het vroegste en grootste agrarische stedelijkheid die tot nu toe in de Amazone is gedocumenteerd.

Dit is niet de enige archeologische vondst die LiDAR heeft blootgelegd. Vergelijkbare vondsten zijn gevonden in Belize, Mexico, Bolivia en Brazilië.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie