FriDaily: datacenters die het lokale zwembad verwarmen?

The Optimist 24 mei 2024 Natuur & Milieu

Datacenters genereren veel ongewenste warmte terwijl recreatiecentra moeite hebben om hun zwembaden op te warmen. 1+1=3 toch? Het is een innovatieve oplossing: gebruik datacenters om openbare zwembaden te verwarmen.

Het is een idee dat in het Verenigd Koninkrijk steeds populairder wordt. Het ontstond bij het technologiebedrijf Deep Green. Het bedrijf vangt overtollige warmte op die wordt gegenereerd door hun datacenters en hergebruikt het in de recreatiecentra.

Ongeveer 45% van de energievraag van een traditioneel datacenter gaat alleen maar naar koeling, ze produceren namelijk ontzettend veel warmte. De methode die Deep Green gebruikt om de warmte te delen met zwembaden koelt ook de computers af. Dus het zwembad krijgt gratis verwarming en het datacentrum gratis koeling.

Het bedrijf heeft het idee al getest bij het Exmouth Leisure Centre in Devon. Het relatief kleine datacenter ter grootte van een wasmachine verwarmt daar een reservoir met olie dat vervolgens in een warmtewisselaar wordt gepompt om het zwembad te verwarmen.

Het bedrijf kan het concept opschalen dankzij een flinke investering. Met die investering hopen ze ongeveer 150 zwembaden te verwarmen. Sommige datacenters delen al overtollige warmte met gemeenschappen, vaak via warmtenetwerken in de wijk. Deep Green’s aanpak is echter anders, omdat het datacenter niet één grote locatie inneemt, zoals gebruikelijk is, maar het datacenter verdeelt in meerdere kleine eenheden. Ze worden verspreid door de gemeenschap om hun warmte te delen. De Britse regering staat ook open voor het idee van het recyclen van warmte en investeert hier dan ook al in. Zal het idee ook overwaaien naar de andere kant van het kanaal?

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie