The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
In Australië zijn er nog 25.000 thermometervogels over, maar slechts 2.800 in de dichtbevolkte staat New South Wales. Een onverwachte groep staat op om deze bedreigde vogels te redden: boeren.
Wat ooit een natuurlijk evenwicht was in het ecosysteem waarin deze vogels leven, wordt dat evenwicht nu sterk verstoord door de aanwezigheid van verwilderde katten en invasieve vossen. Dit verstoort de overlevings- en voortplantingsstrategie van de thermometervogel.
Deze interessante vogels vertrouwen op hun ingewikkelde verenkleed voor camouflage. Ze zijn daarom bedreven in het verborgen blijven voor alle andere wezens in hun leefgebied. Thermometervogels behoren tot de familie grootpoothoenders.
De vogel broedt niet zelf zijn eieren uit, maar verstopt deze in een broedhoop van bijeengeschraapte bladeren, bedekt met een dikke laag zand. De eieren blijven door het broeien van de composterende bladeren op temperatuur en komen na enige tijd zonder bemoeienis van de oudervogels uit. De thermometervogel kan met zijn snavel de temperatuur meten van de nesthoop, om zo te zorgen dat het nest precies op temperatuur blijft.
De afgelopen drie jaar hebben boeren in het gebied Rankins Springs, eieren verzameld uit de nestbulten van de vogels en deze overgebracht naar een speciale broedfaciliteit. Deze faciliteit zal de eieren vervolgens vrij laten in een afgesloten omgeving zonder roofdieren.
Het initiatief werd georganiseerd door een Australische natuurbeschermer, Mal Carnegie, die de Lake Cowal Foundation oprichtte om het unieke ecosysteem rond dat meer te beschermen. Hij slaagde erin een schenking te verkrijgen van een nabijgelegen goudmijnbedrijf om dit alles te financieren.
Hij vertelt dat er tien jongeren zijn gespot op camera’s in het omheinde gebied van ongeveer zestig hectare. Zodra de kuikens uit de bult komen, zijn ze op zichzelf aangewezen. Volgens Mal Carnegie zijn ze goed aangepast maar door roofdieren als vossen en katten hebben de kuikens een overlevingspercentage van 2%.
Dankzij het vang, broed en vrijlaat-programma zijn ze erin geslaagd de kans op volwassenheid te vergroten met een factor van tien. Interessant is dat, voordat de boeren betrokken raakten bij de bescherming van de soort, deze exacte strategie in het verleden onsuccesvol was gebleken. Nu is dat anders. Dat komt doordat veel boeren wilde katten en vossen van hun terrein verwijderen en weren.
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Wij gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te geven. Meer informatie vind je op onze privacy pagina. Privacy & Cookies
Reacties