FriDaily: 21 zwarte neushoorns hebben een nieuw thuis in Kenia

The Optimist 3 mei 2024 Natuur & Milieu

De Kenya Wildlife Service vierde de succesvolle overplaatsing van 21 oostelijke zwarte neushoorns. Die neushoorns dragen bij aan een nieuwe levensvatbare fokpopulatie voor de soort. Dit is goed nieuws, want de soort stond tientallen jaren geleden nog op het randje van uitsterven.

Tijdens een 18-daagse operatie, ontving het Loisaba Natuurreservaat de 21 neushoorns vanuit drie verschillende locaties. Dat maakt het Loisaba Natuurreservaat het 17e toevluchtsoord in Kenia waar de neushoorns vrij kunnen rondlopen en vermenigvuldigen.

Kenia had in de jaren zeventig 20.000 zwarte neushoorns. Door stropers waren dat er in 1989 – toen de Kenya Wildlife Service werd opgericht – nog maar 400. Sindsdien hebben de oostelijke zwarte neushoorns van Kenia een comeback gemaakt en vandaag de dag zijn er naar schatting 1.004 individuen.

Het land is een bolwerk van de oostelijke ondersoort van de zwarte neushoorn, met ongeveer 80 procent van de totale overlevende populatie ter wereld. Het overschrijden van de mijlpaal van 1.000 neushoorns binnen vier decennia noemen deskundigen een knappe prestatie.

De herintroductie van deze 21 dieren is een grote mijlpaal in het herstelactieplan voor neushoorns in Kenia. In het recente verleden was een van de belangrijkste oorzaken van sterfte onder neushoorns territoriale gevechten door beperkte ruimte in reservaten. Dat leidde tot  tegenvallende resultaten als het gaat om de uitbreiding van de populatie. Doordat er nu meer ruimte is gecreëerd voor de soort hoopt men dat het de goede kant op zal gaan.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie