Frankrijk schakelt op termijn over op duurzame energie

The Optimist 27 jun 2017 Natuur & Milieu

De nieuwe Franse regering van Emmanuel Macron heeft aangekondigd dat ze geen vergunningen meer afgeeft voor nieuwe olie- en gasboringen. Hiermee wordt een verkiezingsbelofte nagekomen.

Deze stap richting duurzame energie wordt gezien als onderdeel van een overgang naar milieuvriendelijke energie. Nicolas Hulot, de minister van ‘ecologische transitie’, bevestigt dat een wet hiertoe in de herfst zal worden aangenomen. ‘Er komen geen nieuwe exploratievergunningen voor koolwaterstoffen,’ vertelde hij voor de Franse tv. De minister, die in Frankrijk eerder bekend stond vanwege zijn milieuactivisme en natuurdocumentaires, heeft ook voorstellen gedaan om de belasting op diesel te verhogen en ‘sneller besluiten te nemen’ om milieuvervuiling in te perken.

President Macron verkondigde tijdens zijn verkiezingscampagne al dat hij tegen gasexploratie was en voorstander van een verbod op schaliegaswinning, vooral in het overzeese grondgebied van Guyana. Maar zijn minister Hulot waarschuwde dat een direct verbod tot rechtszaken van energiebedrijven zou leiden. Bovendien gaf hij aan dat verandering geleidelijk moet worden doorgevoerd.

Ongeveer 75 procent van de elektriciteit in Frankrijk wordt momenteel door kerncentrales geleverd, waarbij de industrie ongeveer 200.000 mensen in dienst heeft en dat alles onder leiding van het staatsbedrijf EDF. Vorig jaar werd een wet aangenomen om het nucleaire aandeel in 2025 tot 50 procent te verminderen. Hierdoor ontstond discussie over het potentiële banenverlies en de sluiting van maximaal 20 reactoren.

Bron: Independent
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.