The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Microvezels van onze kleding lekken via de wasmachine in ons rioolwater, wat een nadelig effect heeft op het waterleven. Een filter, dat alle microplastics van kleding tegenhoudt, is wellicht de oplossing. Die zit echter (nog) niet standaard op onze wasmachine, maar als consument kunnen we het heft in eigen hand nemen.
Meer dan de helft van onze kleding is gemaakt van synthetisch materiaal dat microplastics loslaat. Europees onderzoek toonde aan dat alleen al een fleecetrui één miljoen microvezels per wasbeurt loslaat. Met een nieuw ontwikkeld wasmachinefilter pakken de toonaangevende belangenorganisatie Plastic Soup Foundation en het kledingmerk G-Star het probleem bij de bron aan.
Volgens de Plastic Soup Foundation is het PlanetCare Microfiber-filter de best beschikbare filter op de markt. Wasballen en -zakken zouden niet effectief genoeg zijn. Een nadelig effect van de waszakken is dat vezels in de lucht vrijkomen en bij inademen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zo kunnen microplastics bijvoorbeeld hormoonverstorend zijn, schreven we eerder in Plastic en man-zijn.
Het filter is ontwikkeld door het Sloveense bedrijf PlanetCare en kan aan iedere huishoudelijke wasmachine gekoppeld worden. Het PlanetCare Microfiber-filter verzamelt 80 tot 90 procent van de microvezels van kleding. G-Star ondersteunt het initiatief. ‘De circulaire aanpak van PlanetCare om gebruikte filters in te zamelen, te recyclen en huishoudens nieuwe filters aan te leveren, sluit aan op G-Star’s holistische benadering van duurzaamheid en het inzetten van innovatie om milieuproblematiek op te lossen’, schrijft Fonk magazine.
Het PlanetCare Microfiber-filter werkt als een soort cartridge en is gekoppeld aan een statiegeldsysteem. Als consument kun je voor gemiddeld 9,95 euro per maand plus 2,50 euro bezorgkosten een abonnement afsluiten. De installatie is heel makkelijk, volgens PlanetCare. Binnen vijf minuten kun je de filter koppelen.
Misschien is het een idee om dit systeem te verplichten, net als bij de roetfilters voor auto’s. Consumenten kunnen het filter aanschaffen via shop.planetcare.org.
Bron: Fonk magazineJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Dit is voor singles en mensen met een uitkering een onbetaalbare oplossing.
Die 10 Euro huurkosten komt wel elke maand terug.
9.95 €/mnd is veel te hoge prijs voor velen en de organisatie is denkt dus meer aan zichzelf dan aan het milieu
‘bij de bron aanpakken’ betekent voor mij geen kleding wassen (en dus kopen) met microplastics. Een flinke uitdaging, maar beter dan een duur abonnement op een filter.
Aardig van G-Star, maar geen optimistisch nieuws. Al zou ik me zo’n abo – ruim 125 eu per jaar – kunnen veroorloven, dan zou ik het niet willen. Te duur naast mijn wasmiddelen die al milieu vriendelijk zijn, en economisch wassen in weekend of na 23.00 uur.
Hier is al lang een prima oplossing voor, ook nog eens beter voor je kleding
https://www.waschbaer.nl/shop/guppyfriend-waszak-tegen-microplastic-34201?affiliateID=303&gclid=EAIaIQobChMIi5mYobrE5QIVkuF3Ch0pswwREAAYASAAEgLUwvD_BwE
Het is flink aan de prijs. Bovendien wast niet iedereen evenveel of even vaak. dus hoeft zo,n filter m.i niet elke maand vervangen te worden.
Ja, het lijkt helaas weer meer op een verdienmodel.
Geen kleding kopen met microplastics, is de1e optie
G-Star zou zo geen broek verkopen. Dit is vragen om afwijzing. Kan iemand uitleggen waarom deze bijdrage, wat het oplevert voor milieu, wat het bespaart aan kosten. Komen we er op deze manier eigenlijk achter dat de trommel techniek van de wasmachine een achterhaalde methode is en teveel vezels los maakt. Tijd voor innovatie van de wasmachine. Eigenlijk is voorkomen beter dan welk filter dan ook.
Geachte optimist,
Heelgraag zou ik mee willen doen,maar wat is het ingewikkeld als je 80 jaar bent en niet bankiert op internet,en ongelovelijk duur.Ook ben ik het eens met alle bovenstaande reacties.Ook nog in het Engels zoals gebruikelijk tegenwoordig.Ik hoop dat er gauw een meer bruikbare oplossing komt,en dan doe ik zeker mee.
Hoe weet je eigenlijk of er microplastics in de kleren Itten die je koopt?het staat er nooit op.
Bedankt voor jullie vaak optimistische nieuwsbrieven,
Groetjes Maria
Beste Maria,
Het filter is gelukkig niet de enige oplossing.
Uiteraard is het beter om het probleem bij de bron aan te pakken, en geen ‘plastic’ kleding meer te kopen.
Eerder publiceerden wij dit artikel: https://theoptimist.nl/daily/gewoon-niet-kopen-polyester/
Daarin vindt u meer uitleg over synthetische kleding (microplastics) en welke materialen een beter alternatief zijn.
Met vriendelijke groet,
Namens de redactie The Optimist