Filosoof René ten Bos over virussen

The Optimist 17 apr 2020 Zingeving

Filosofen zijn meesters in het anders kijken naar de dagelijkse dingen. Dat geldt ook voor voormalig Denker des Vaderlands René ten Bos. Hij denkt hardop: ‘Virussen verbinden levens waarvan we niet hadden verwacht dat ze bij elkaar hoorden.’

Vorig jaar interviewden we Ten Bos in The Optimist. Hij was toen net Denker des Vaderlands af. Zijn onorthodoxe wijze van beschouwing van het leven doet hier en daar het nodige stof opwaaien. De hoogleraar filosofie is trots drager van laarzen van krokodillenleer, fanatiek fan van FC Twente en een liefhebber van heldere taal. Dat laatste is ook terug te vinden in zijn boeken, die misschien niet de meest optimistische titels dragen, maar de moeite van het lezen wel waard zijn.

In een speciale editie van het gratis digitale filosofietijdschrift iFilosofie vertelt Ten Bos hoe hij aankijkt tegen virussen. Ook andere filosofen, onder wie Paul van Tongeren, geven een filosofische reflectie op de coronacrisis. Voor wie op zoek is naar meer perspectief en de nieuwste (digitale) editie van The Optimist al uit heeft, is dit een aanrader.

iFilosofie is een productie van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW), die meer dan een eeuw geleden werd opgericht door J.D. Reiman. De school heeft geen winstoogmerk en heeft als doel filosofie te bevorderen. René ten Bos is verbonden aan het ISVW. Drie boeken van hem zijn verkrijgbaar in de webshop van The Optimist. Deze boeken zijn tijdelijk zonder verzendkosten te bestellen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie