Filosofiecursus René Gude of Het optimisme

The Optimist 25 dec 2020 Zingeving

Maak je niet te druk over deze ‘anders dan anders’ kerstavond. Begin nu al met het mooie voornemen om optimistischer in het leven te staan in 2021. De filosofiecursus waarin René Gude centraal staat, helpt daarbij.

 

‘De optimist stemt in met de wereld, inclusief alle ellende’, zei Denker des Vaderlands René Gude (1957-2015), die bekend stond om zijn optimistische levenshouding. Toch had hij geen naïef geloof in het goede; hij kon als geen ander beamen dat het leven geen feest is. Gude zag optimisme als doelbewust streven naar een nieuwe situatie of ‘optimum’. ‘De optimist beschouwt het als zijn morele opdracht om ervoor te zorgen dat het optimum van morgen beter zal zijn dan dat van vandaag’, zei hij.

 

Hoe slaagde hij erin zijn optimisme vorm te geven, terwijl hij ook depressie van binnenuit kende? Tijdens deze vijfdaagse cursus bij de Internationale School voor Wijsbegeerte ontdekken we de optimist én de pessimist in onszelf, met te gast filosofen die Gude van nabij kenden: Babs van den BerghBert KeizerDésanne van Brederode en Erno Eskens, onder begeleiding van Marc van Dijk. Lezers van deze nieuwsbrief ontvangen bij aanmelding exclusief het boek Ik blijf nog even kletsen thuisgestuurd. Gebruik hiervoor de code OPTIMIST bij aanmelding voor de cursus. Voor meer info en aanmelden, klik hier.

 

Bron: ISVW
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie